Univerziteti u SAD-u dobili 350 milona dolara od S. Arabije

Dolari, Novac
Stephen Roah tvrdi da se era 'prekomerne privilegije' američkog dolara bliži kraju (EPA)

Američki koledži i univerziteti dobili su više od 350 miliona dolara od saudijske vlade u ovom desetljeću, pokazuju podaci analize američke agencije AP.

U 37 američkih škola od 2011. do 2017. slilo se najmanje 354 miliona dolara sredstava saudijske vlade ili institucija pod kontrolom vlasti u Rijadu.

Najveći dio tog novca osiguran je kroz stipendijski program koji pokriva školarine za saudijske studente u Sjedinjenim Američkim Državama.

‘Strani pokloni i ugovori’

No, najmanje 62 miliona dolara došlo je kroz ugovore ili poklone saudijskih državnih kompanija i istraživačkih instituta, zaključio je AP.

Pojedine škole, međutim, u svjetlu ubistva saudijskog novinara Jamala Khashoggija u saudijskom konzulatu u Istanubulu 2. oktobra, počele su razmatrati aktuelne i buduće ugovore.

Agencija AP analizirala je podatke iz izvještaja američkog Ministarstva obrazovanja “Strani pokloni i ugovori”, koji sadrži podatke o inozemnom finansiranju bilo kojeg američkog univerziteta koji je dobio 250.000 dolara ili više u jednoj godini.

Primjera radi, od vodećeg istraživačkog centra Saudijske Arabije, odnosno Grada kralja Abdulaziza za nauku i tehnologiju, od 2011. Univerzitet Northwestern dobio je 14 miliona dolara, a Univerzitet Kalifornije šest miliona dolara.

Nema izvora za 114 miliona dolara

S druge strane, saudijska nacionalna naftna kompanija Aramco proslijedila je američkim visokoškolskim ustanovama 20 miliona dolara, dok su te ustanove dobile osam miliona dolara od državne hemijske kompanije SABIC.

Istraživanje AP-a ukazuje kako su američki univerziteti dobili 140 miliona dolara od privatnih izvora iz Saudijske Arabije te od tamošnjih univerziteta i bolnica.

Za 114 miliona dolara ne zna se tačan izvor iz Saudijske Arabije jer univerziteti i koledži to nisu naveli.

Izvor: Agencije