Oglasi

Univerziteti iz BiH, Crne Gore i Albanije nisu među 1.500 najboljih na svijetu

Na listi U. S. News & World Report najbolje rangirani iz regije su univerziteti u Ljubljani, Beogradu i Splitu.
Najbolji univerziteti u svijetu su Harvard i Masačusetski institut za tehnologijuReuters

Američka kompanija U. S. News & World Report objavila je šestu godišnju rang-listu najboljih univerziteta u svijetu, prema kojoj su najbolji Harvard i Masačusetski institut za tehnologiju (MIT).

Među najboljih deset još su Stanford, Univerzitet Kalifornije, Oxford, Kalifornijski institut za tehnologiju (Caltech), Univerzitet Columbia, Princeton, Cambridge i Univerzitet u Washingtonu, prenosi Anadolija.

Na rang-listi za 2020. ukupno je 1.500 najboljih univerziteta u svijetu iz 81 zemlje.

Univerziteti iz regije

Kad je riječ o regiji, na listi su univerziteti iz Slovenije, Srbije, Hrvatske i Sjeverne Makedonije, a nema nijednog iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Albanije.

Najbolje rangirani iz regije jest onaj u Ljubljani, koji je na 369. mjestu, a prate ga Univerzitet u Beogradu na 419, Univerzitet u Splitu na 497, Univerzitet u Zagrebu na 575. i Univerzitet u Mariboru, koji zauzima 827. mjesto.

Najbolji univerziteti u Evropi jesu Oxford, Cambridge, Imperijalni koledž u Londonu, Univerzitetski koledž u Londonu i Švicarski federalni institut za tehnologiju iz Zuericha.

Rang-lista je sastavljena na osnovu 13 varijabli koje, između ostalog, mjere akademska istraživanja, uključujući akademsku reputaciju, međunarodnu saradnju, publikacije i citate.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.