Uništavanje šuma ugrožava “kralja leptira”

Ugroženi su ekosustavi u kojima tokom godišnje migracije od Meksika do Sjeverne Amerike i natrag živi posebna vrsta leptira. Uništavanje šuma i nestanak hrane neki su od razloga zbog kojih je broj tih insekata svake godine sve manji, pa meksički stručnjaci čine sve što mogu kako bi zaštitili vrstu poznatu i kao “kralj leptira”.

I dok stotine milijuna leptira monarha traže sklonište od hladne zime u Sjedinjenim Američkim Državama, a riječ je o godišnjoj migraciji, stručnjaci upozoravaju kako je svake godine leptira sve manje.

“Situacija se stalno pogoršava. Ove smo godine vidjeli manje leptira nego u posljednjih 20 godina”, navodi Eduardo Rendon iz Svjetskog fonda za zaštitu divljine, uz napomenu kako je razlog to što mnogi leptiri koji krenu na putovanje ne uspiju stići do odredišta.

Omiljena hrana i odraslih i mladih jedinki – biljka po imenu mlječika – polako nestaje. Zbog razvoja poljoprivrede i herbicida, uništena su staništa na njihovom putu do Meksika. Drugi razlog je suša.

Nezakonita sječa šume

Donedavno je krivac bio i gubitak staništa u Meksiku, jer su veliki dijelovi šuma uništeni nezakonitom sječom. Zahvaljujući privatnim i državnim programima, počela je sadnja novih stabala.

“Ljudi su ranije dolazili ovamo i sjekli stabla. Konačno je usvojen zakon kojim se to zabranjuje. Posjetitelji sada stalno dolaze, a to nam donosi novac”, navodi bivši drvosječa Roberto Contreras.

Mnogi turisti žele vidjeti taj fenomen prije nego što bude prekasno.

“Zabrinuta sam da će nestati. Zato sam ih sada htjela vidjeti. Posebno me fascinira to što leptiri prelaze put od Kanade, preko Sjedinjenih Američkih Država, do Meksika – cijelu Sjevernu Ameriku”, kaže turistkinja Rebecca Bell.

U tom dijelu Sjeverne Amerike stručnjaci su odlučni sačuvati to čudo prirode za buduće generacije.

“U Meksiku smo poduzeli značajne korake na njihovoj zaštiti. Ali i SAD mora isto učiniti”, kaže Eduardo Rendon.

Na kraju, to je otvoreni apel moćnom susjedu, koji je poručio da tek sada shvaća što je “na kocki”.

Izvor: Al Jazeera