Unija prošle godine uložila 60 milijardi eura u električna vozila

Električni automobili
Industrija i vlade u Evropi su se obavezali osigurati 3,5 puta više ulaganja nego Kina (EPA)

Europska unija je u 2019. godini osigurala ulaganja u iznosu od 60 milijardi eura u proizvodnju električnih vozila i baterija, što je 19 puta više nego u 2018. godini, pokazuje nova analiza Europske federacije transporta i okoliša.

Prema izvješću briselske neprofitne organizacije poznatije kao Transport i okoliš (T&E), industrija i vlade u Europi su se obvezali će osigurati 3,5 puta više ulaganja na proizvodnju električnih vozila i baterija nego Kina, vodeći se strategijom za smanjenje vozila s emisijom ugljičnog dioksida.

T&E navodi da bi trebala nadogradnja investicija u proizvodnju električnih vozila i baterija kako bi EU i mjere na nacionalnoj razini nakon korona virusa mogle pomoći pogođenoj automobilskoj industriji, prenosi Anadolija.

Propisano je da bi te mjere trebale podržati zeleni oporavak davanjem prioriteta proizvodnji električnih vozila i poticajima za kupovinu kako bi se potaknula prodaja automobila s nultom emisijom, posebno u voznim parkovima korporacija, taksi službi i rent-a-cara.

Smanjen zaostatak za Kinom

Prema izvješću, Njemačka je dobila najveći dio od 40 milijardi eura, uglavnom iz grupacije Volkswagen i Tesle, koja je najavila i otvaranje pogona u Berlinu.

“Češka je dobila 6,6 milijardi eura, također zahvaljujući VW-u, koji planira proizvesti 75 potpuno električnih modela diljem svijeta do 2029. godine”, navodi se u izvještaju T&E-a.

Dodaje se da je Italija prošle godine osigurala 1,75 milijardi eura investicija od kompanije Fiat, dok su Francuska, Švedska i Velika Britanija dobili od proizvođača automobila blizu milijardu eura.

Španjolska je dobila gotovo 300 miliona eura od Opela, a Hrvatska 80 miliona eura od Hyundaija i Kije.

“Strategija EU-a za smanjenje vozila sa emisijom ugljičnog dioksida usredotočila je misli proizvođača i vlada na ulaganje 60 milijardi eura u električna vozila i baterije i konačno smanjila zaostatak za Kinom. Uspjeh na ovom tržištu sada je europska industrijska politika”, rekao je Saul Lopez, menadžer za e-mobilnost u T&E-u.

Izvor: Agencije