UNICEF: U zonama sukoba u 2018. rođeno 29 miliona beba

Na globalnom planu, najmanje svako peto dijete živi u krajnje opasnom i stresnom okruženju (Reuters)

Više od 29 miliona beba rođeno je u zonama sukoba u 2018. godini, saopštio je u petak UNICEF.

Na globalnom planu, najmanje svako peto dijete živi u krajnje opasnom i stresnom okruženju, u zemljama kao što su Afganistan, Somalija, Južni Sudan, Sirija i Jemen, navodi organizacija za djecu, prenosi Fena.

„Milionima porodica nedostaje pristup hrani, pitkoj vodi, sanitarijama i sigurno i zdravo okruženje kako bi se razvijale i zaštitile“, navodi u saopštenju za javnost izvršna čelnica UNICEF-a Henrietta Fore.

Potencijalno katastrofalne posljedice

„Pored činjenice što žive u trenutnoj prijetnji od očigledne opasnosti, dugotrajne posljedice na početku njihovih života potencijalno su katastrofalne“, navodi ona.

Dugo izlaganje ponavljanim traumatičnim iskustvima može uticati na učenje i ponašanje djece i njihovo fizičko i mentalno zdravlje.

Službenik UNICEF-a u Jemenu izjavio je da su djeca „tako pothranjena i traumatizirana da se emotivno distanciraju od svijeta i ljudi oko njih, čineći nemogućim njihovu interakciju s porodicom“.

Organizacija je saopštila da roditelji u zonama sukoba „očajnički trebaju veću pomoć da se nose s razaranjima s kojima se suočavaju“, prenosi Fena informaciju agencije DPA.

Izvor: Agencije