UNICEF: U Jemenu regrutirano 2.700 maloljetnika

Jemen je od 2014. poprište duboke političke i sigurnosne krize, koja je eskalirala u rat (Arhiva)

 

Zaraćene strane u Jemenu do sada su regrutirale i u sukobe uključile najmanje 2.700 maloljetnika, objavio je Fond Ujedinjenih naroda za djecu (UNICEF). 

Na Twitteru profilu Ureda UNICEF-a u Jemenu navedeno je kako su sukobljene strane u toj zemlji do sada regrutirale najmanje 2.700 mališana, te kako dvije trećine žena u ovoj zemlji prisilno stupaju u bračnu zajednicu kao maloljetne, navodi Anadolija. 

Naglašeno je, također, da su djeca najveće žrtve u sukobima zahvaćenom Jemenu, te je poručeno kako djeca ne smiju biti mete. 

UNICEF je prošlog mjeseca saopštio da je u Jemenu od 2015. godine poginulo najmanje 6.700 maloljetnih osoba. 

Ubijene desetine hiljada ljudi

Jemen je poprište duboke političke i sigurnosne krize koja je krajem 2014. godine eskalirala u građanski rat.

Pobunjenički pokret Husi kontroliše glavni grad Sanu i još nekoliko važnih regija u zemlji, a međunarodno priznata Vlada Jemena djeluje iz lučkog grada Adena. 

Konflikti u Jemenu dodatno su pojačani u martu 2015. godine kada je Saudijska Arabija sa svojim saveznicima počela izvoditi zračne napade na položaje pobunjenika. 

Vjeruje se da je desetine hiljada ljudi, među kojima i civili, ubijeno u sukobima, a Ujedinjene nacije procjenjuju da je oko 14 miliona stanovnika Jemena izloženo riziku od gladi. 

Izvor: Agencije