UNICEF: Prepolovljena smrtnost djece

Pothranjenost izaziva oko 45 posto smrtnosti djece u svijetu (EPA)

Svjetski i napori pojedinih država da smanje smrtnost djece do pet godina spasili su oko 90 miliona života u 20 godina, no stručnjaci predviđaju da se ipak neće ispuniti Milenijski cilj smanjenja smrtnosti djece za dvije trećine do 2015. godine, objavio je Fond za djecu Ujedinjenih naroda.

Izvještaj UNICEF-a pokazuje da se smrtnost djece do pet godina gotovo prepolovila od 1990. godine, ipak oko 18.000 djece do pet godina umire svakog dana.

Između 1990. i 2012. godine smrtnost djece pala je sa nekih 12,6 na 6,6 miliona u svijetu, što je pad od 47,8 posto, prema studiji UNICEF-a, Svjetske zdravstvene organizacije i Svjetske banke.

Pad smrtnosti djece ukazuje da je ostvaren velik napredak prema ispunjenju jednog od osam Milenijskih ciljeva koje je UN dogovorio 2000. godine, a taj je da se za dvije trećine smanji smrtnost djece do 2015. godine.

Moguće izbjeći i izliječiti

No, zbog velike stope smrtnosti djece u subsaharskoj Africi i u Okeaniji, stručnjaci predviđaju da će se Milenijski cilj ostvariti tek 2028. godine, a do tada će umrijeti još nekih 35 miliona djece.

Prema podacima iz 2012. godine, oko 6,6 miliona djece umire prije petog rođendana od bolesti koje je “moguće izbjeći te izliječiti”.

Upala pluća prvi je uzročnik smrtnosti djece (17 posto), a slijede komplikacije nastale kod prerano rođene djece (15 posto), komplikacije vezane uz porođaj (10 posto) te dijareja (devet posto).

Općenito, pothranjenost izaziva oko 45 posto smrtnosti djece u svijetu, prema izvještaju UNICEF-a, prenosi agencija AFP.

Nejednakosti sjevera i juga

Dodaje se da je polovina smrtnih slučajeva djece do pet godina u svijetu koncentrirana u pet zemalja – Indija, Demokratska Republika Kongo, Nigerija, Pakistan i Kina, od kojih Indija i Nigerija čine trećinu.

Subsaharska Afrika najmanje je napredovala u smanjenju smrtnosti novorođenčadi u prvom mjesecu života.

Izvještaj ukazuje da ustraju “velike nejednakosti” između sjevera i juga.

U 2012. godini stopa dječje smrtnosti u zemljama s niskim prihodima iznosila je 82 na 1.000, a to je 13 puta više nego u bogatim zemljama.

“Najvažnije je da države ulažu u zdravstveni sistem”, kazao je Keith Hansen, potpredsjednik Svjetske banke.

Izvor: Agencije