UNICEF osigurao 3,5 milijarde dolara pomoći za djecu

Prošle je godine nabavljeno 2,36 milijarde doza vakcina za borbu protiv raznih bolesti (EPA)

UNICEF je prošle godine nabavio robe i usluga u vrijednosti od 3,5 milijarde dolara kako bi unaprijedio živote djece u 150 država.

Cjepiva, odjeća, lijekovi, obrazovni kompleti i školske knjige su neki od proizvoda i usluga koje pomažu djeci da se suoče s bolestima, da uče i rastu – posebno u državama pogođenim izvanrednim situacijama i sukobima, konstatira UNICEF.

U tom smislu, prošle je godine nabavljeno 2,36 milijarde doza cjepiva za borbu protiv raznih bolesti, uključujući ospice, difteriju, tetanus i HPV, čime je obuhvaćena gotovo polovica djece u svijetu, prenosi Anadolija.

Djeci je osiguran pristup pitkoj vodi s 1,26 milijarde tableta za prečišćavanje vode i vrećicama za kloriranje/flokulaciju vode.

Osigurana je i zaštita djece od bolesti koje prenose komarci pomoću 13,3 milijuna mreža za krevete, tretiranje djece koja boluju od neuhranjenosti sa 47.760 tona gotove terapeutske hrane kao i pomoć djeci da se vrate u školu sa 4,5 milijuna školskih torbi i 84.000 kompleta za obrazovanje.

Potrebe ostaju ogromne

“Svako dijete je jedinstveno, kao i njihove potrebe. Nabavka robe za djecu nije tako jednostavna kao kupnja proizvoda s polica. To zahtijeva blisku suradnju s različitim partnerima kako bi se osiguralo da djeca u različitim zemljama i područjima dobiju ono što im je potrebno za život, te da im se poboljšaju životi i da budu sigurni i zdravi”, rekla je Etleva Kadilli, direktorica Odjela za nabavu UNICEF-a u Kopenhagenu.

Budući da situacije u zemljama postaju kompleksnije, pogotovo u izvanrednim situacijama, sposobnost prilagođavanja i adaptacije može pomoći da se maksimalno utječe na djecu i njihove porodice.

“Podrška vlada, poslovnog sektora, donatora i naših partnera na terenu bila je neprocjenjiva u omogućavanju da što brže dođemo do miliona djece”, kazala je Kadilli.

Ipak, poručuje da potrebe ostaju ogromne.

“Održivo i dugoročno financiranje mora i dalje biti prioritet za nas kako bismo zadovoljili potrebe djece u sve kompleksnijim situacijama”, zaključila je.

Izvor: Agencije