UNICEF nabavlja milijardu injekcija za vakcinu protiv COVID-19

Za sada nijedna vakcina protiv COVID-19 nije u upotrebi (EPA)

Fonda Ujedinjenih naroda za djecu (UNICEF) želi uskladištiti i pripremiti milijardu injekcija do kraja 2021. godine, kako bi mogao brzo pokrenuti masovne kampanje imunizacije čim vakcina protiv bolesti COVID-19 bude dostupna.

“Vakcinisanje protiv COVID-19 na nivou svijeta će uskoro biti jedan od najvećih zadataka u historiji čovječanstva i moramo što brže napredovati u proizvodnji vakcine”, rekla je Henrietta Fore, direktorica UNICEF-a, prenosi se u saopćenju.

Kad bi se 520 miliona šprica koje organizacija želi pohraniti do kraja 2020. godine poslagale jedna do druge, one bi jedan i po puta obišle svijet, dodala je, kako bi predočila razmjere zadatka, prenosi Hina.

Za sada nijedna vakcina protiv COVID-19, koji je usmrtio više od 1,1 miliona ljudi od početka epidemije krajem 2019. godine, nije u upotrebi.

Koordinacija opskrbe

Oko 200 vakcina je u raznim fazama razvoja i ispitivanja.

Desetak ih je u posljednjoj fazi procesa prije procjene i mogućeg odobrenja zdravstvenih vlasti, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Sredstva potrebna za šprice, ali i pet miliona kutija za sigurno odbacivanje korištenih šprica, stižu od Gavija ili Saveza za vakcinu, koji djeluje na osnovu saradnje između vlasti, fondacija, međunarodnih organizacija i kompanija.

UNICEF, prvi kupac vakcine u svijetu, zadužen je za koordinaciju opskrbe.

Uz WHO, također priprema postojeća sredstva za pohranu vakcina na hladno, s obzirom na to da su osjetljiva na toplinu.

Izvor: Agencije