UNICEF: Loša briga o djeci migrantima

Sva djeca imaju ista prava, bez obzira na to odakle su, kojoj zajednici pripadaju i koji zakonski status imaju (EPA)

UNICEF je saopćio da djeca migranti u Njemačkoj nemaju adekvatan zdravstveni tretman, a u velikim centrima za prihvat migranata mališani i po pola godine ne pohađaju školu.

Međunarodna agencija za prava djece u izvještaju kritizira uvjete u kojima žive najmlađi migranti i naglašava da je djeci nužna bolja zaštita od zlostavljanja u velikim prihvatnim centrima.

Šef UNICEF-a u Njemačkoj Christian Schneider izjavio je da “sva djeca imaju ista prava, bez obzira na to odakle su, kojoj zajednici pripadaju i koji zakonski status imaju”, javljaju agencije.

Međunarodna agencija za prava djece istakla je da su najmlađe izbjeglice traumatizirane scenama rata i nasilja te da zato imaju pravo na zaštitu i brigu, ništa manju od one koje imaju njihovi vršnjaci Nijemci.

Bez roditeljske pratnje

Migrantska djeca na zapad Evrope najčešće dolaze krijumčarskim rutama, a najveća vodi od obala sjeverne Afrike preko Italije do zemalja zapadne Evrope.

UNICEF je saopćio da više od 90 posto djece koja prolaze tom rutom putuje bez roditeljske pratnje i iz tog su razloga česta meta nasilja.

Kako piše u izvještaju te agencije, najčešći oblici nasilja nad migrantskom djecom su seksualno nasilje, prisiljavanje na fizički rad i premlaćivanje.

Najčešći razlog zbog kojeg djeca napuštaju domove je ekstremno siromaštvo.

Izvor: Agencije