UNHCR zabrinut zbog situacije s migrantima u Libiji

Pokreti subsaharskih migranata iz Libije prema Italiji dostigli su vrhunac od 2014. do 2017. godine (EPA)

Visoki komesarijat Ujedinjenih naroda za izbjeglice je saopćio da je duboko zabrinut pogoršanjem uslova za migrante koji se drže u pritvorskim centrima u Libiji i dovelo do nemira i štrajkova glađu.

Brojni migranti prebačeni su u te centre nakon što ih je presrela libijska obalna straža, uz podršku Evropske unije, dok su pokušali domoći Evrope morskim putem, a grupe za ljudska prava kritizirale su te akcije libijskih vlasti.

Gotovo 8.000 migranata trenutno se drži u 18 pritvorskih centara, kojima upravlja međunarodno priznata Vlada u Tripoliju, saopćeno je iz UNHCR-a.

Brojni incidenti u centrima

Među uhapšenima je i manja grupa od nekoliko stotina migranata, koji su stanovnici Libije, ili su u prolazu kroz tu sjevernoafričku zemlju.

Humanitarni radnici imaju limitiran pristup centrima, koji se često otvaraju i zatvaraju.

“UNHCR je u posljednjim sedmicama uočio kritično pogoršanje uslova u pritvorskim centrima zbog njihove prenatrpanosti i nedostatka osnovnih životnih sredstava. Kao posljedica toga, nemiri i štrajkovi glađu izbjeglica u pritvorskim centrima često se pokreću kako bi se poboljšali njihovi životni uslovi”, navodi UN-ova agencija u saopćenju. “To je dovelo do brojnih incidenata, a osoblje UNHCR-a u tim centrima izloženo je rizičnim situacijama”, dodaje se u saopćenju.

Libijski zvaničnici za takvu situaciju okrivljuju uslove u pritvorskim centrima i manjak resursa i tvrde da su migranti pritvoreni radi vlastite zaštite.

Pokreti subsaharskih migranata iz Libije prema Italiji dostigli su vrhunac od 2014. do 2017. godine, dok je ta zemlja bila zahvaćena previranjima nakon ustanka prije sedam godina.

Operacije presretanja brodova

Prošlog su ljeta mreže krijumčara ljudima bile onemogućene da djeluju, kada je, pod žestokim pritiskom Italije, libijska obalna straža intenzivirala operacije presretanja brodova s migrantima.

Do sada je u ovoj godini 12.174 migranata stiglo u Italiju iz Libije, gotovo 87 posto manje nego tokom istog perioda u prošloj godini, sudeći po statističkim podacima italijanskog Ministarstva unutrašnjih poslova.

Gotovo 55.000 izbjeglica i tražilaca azila registrirano je u Libiji, gdje imaju limitirane šanse da se nasele, saopćeno je iz UNHCR-a, prenosi agencija Reuters.

Izvor: Agencije