UNHCR zabrinut zbog italijanskog zakona o migrantima

Migranti
Ne zna se koja će zemlja odobriti pristanak migranata s broda 'Ocean Viking' (AP)

Visoko povjerenstvo Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR) izrazilo je zabrinutost zbog represivnijeg zakona koji je izglasao talijanski parlament protiv nevladinih organizacija koje spašavaju migrante na Sredozemnom moru, javlja AFP.

Istovremeno, Europska komisija je objavila da će “analizirati” novi talijanski zakon kako bi “provjerila njegovu kompatibilnost s europskim pravom”.

Novi zakon daje veće ovlasti ministru unutarnjih poslova Matteu Salviniju da zabrani pristup u talijanske teritorijalne vode brodovima koji su pomogli migrantima, da ih zaplijeni i njihovim zapovjednicima izrekne novčane kazne koje mogu iznositi do milijun eura.

Zakon još mora potpisati predsjednik države Sergio Mattarella.

Neprocjenjiva uloga nevladinih organizacija

UNHCR je “zabrinut zbog te odluke”, priopćeno je iz te organizacije.

“Nametanje novčanih ili drugih kazni zapovjednicima brodova moglo bi odvratiti ili onemogućiti privatnim brodovima da spašavaju na moru u trenutku kada su europske države gotovo obustavile spašavanja na središnjem Sredozemlju”, navodi se u priopćenju.

UNHCR smatra da nevladine organizacije imaju “neprocjenjivu ulogu” u spašavanju izbjeglica i migranata na moru.

“Angažiranost i humanost koji ih motiviraju ne trebaju biti kriminalizirani ili stigmatizirani”, smatra.

Protive se povratku u Libiju

UNHCR je također ponovio da se protivi vraćanju migranata u Libiju jer nije sigurna te je pozvao europske države da se dogovore o prihvatu migranata.

No na sastanku u Helsinkiju prošli mjesec ministri unutarnjih poslova Europske unije nisu postigli dogovor o “mehanizmu solidarnosti” s tim u vezi.

Od početka godine na Sredozemnom moru nestalo je 840 ljudi, po podacima Međunarodne organizacije za migracije (IOM).

Izvor: Agencije