UNHCR: Venecuelanci podnijeli 414.000 zahtjeva za azil

Samo tokom 2018. godine venecuelanski državljani su podnijeli 248.000 zahtjeva za azil (EPA)

Sve više Venecuelanaca traži azil u inozemstvu, a skoro četvrtina je podnesena prošle godine, saopćio je Visoki komesarijat Ujedinjenih naroda za izbjeglice – UNHCR.

Venecuelanski državljani su podnijeli više od 414.000 zahtjeva za azil od 2014. godine, a gotovo 60 posto, ili 248.000, samo tokom 2018. godine.

“Kao rezultat situacije u Venecueli, broj zahtjeva za azil od građana Venecuele širom svijeta znatno se povećao”, navodi UNHCR, prenosi Fena.

Ekonomija Venecuele je osakaćena lošim upravljanjem, a od 2014. godine i padom cijene nafte, najvažnijim izvoznim proizvodom.

Inflacija je na stopi od oko dva miliona posto godišnje, dok minimalna zarada iznosi šest dolara mjesečno.

SAD neće silom isporučiti pomoć

Mada venecuelanske vlasti ne dozvoljavaju ulaz humanitarne pomoć u zemlju, SAD, kako tvrdi njegov specijalni izaslanik za Vanecuelu Elliot Abrams, neće koristiti silu da je isporuči.

“Vlada SAD-a je navela da mi nećemo koristiti silu da isporučimo tu pomoć, a isto je saopćila i kolumbijska Vlada, tako da se očigledno slažemo u tom stavu i nećemo učestvovati u bilo kakvim akcijama koje bi bile suprotne tom stavu”, rekao je novinarima Abrams, prenosi Reuters.

Kriza u zemlji se pogoršala od kako je predsjednik Nicolas Maduro ponovo izabran u maju 2018. godine, na izborima koji su široko osuđeni zbog prevare.

U vrijeme masovnih demonstracija, Nacionalna skupština proglasila je opozicionog lidera Juana Guaida privremenim predsjednikom.

Izvor: Agencije