UNHCR suspendirao dio aktivnosti u Grčkoj

UNHCR se protivi prisilnom pritvaranju izbjeglica (EPA)

Agencija Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR) suspendirala je pojedine aktivnosti u Grčkoj jer su, kako je ocijenila, centri za prihvat izbjeglica i migranata postali “pritvorske jedinice” nakon što su Evropska unija i Turska postigle dogovor o obuzdavanju priliva migranata u Evropu.

Glasnogovornica UNHCR-a Melissa Fleming poručila je da se UNHCR protivi prisilnom pritvaranju izbjeglica te poručila da će ta agencija prestati osiguravati transport u centre za prihvat izbjeglica i iz njih, prenosi Tanjug.

Nedostatak kapaciteta

Fleming je dodala kako je UNHCR zabrinut da Grčka nema dovoljno kapaciteta za adekvatno procesuiranje izbjeglica i migranata, prenio je AP.

Također, kritizirala je dogovor EU-a i Turske jer se u njemu ne spominju djeca, koja čine 40 posto migranata u Grčkoj.

Evropska unija je postigla dogovor s Turskom da će primiti natrag sve ilegalne migrante, uključujući i Sirijce, a Evropa će zauzvrat legalnim putem direktno iz Turske preseliti odgovarajući broj sirijskih izbjeglica.

Turska će dobiti i šest milijardi eura pomoći do 2018. godine za zbrinjavanje izbjeglica, brže ukidanje viza i ubrzanje pristupnih pregovora.

Izvor: Agencije