UNHCR: Srbiji za izbjeglice potrebno 40 miliona dolara

U okviru prethodnog plana Srbija je dobila 13.106.618 dolara (EPA)

UNHCR i Međunarodna organizacija za migracije (IOM) predstavile su u ponedjeljak novi godišnji plan reagiranja na izbjegličku i migrantsku krizu u Srbiji koji osigurava dugoročna rješenja za pomoć, a za čije je sprovođenje, kako se procjenjuje, potrebno oko 40 miliona dolara, što je duplo više nego ranije.

Plan za Srbiju za 2017. dio je regionalnog plana odgovora na izbjegličku i migrantsku krizu koji uključuje i Tursku, Grčku i Makedoniju, a potencijalnim međunarodnim donatorima predstavljen je 17. januara u Ženevi.

Cilj Plana za Srbiju, koji je urađen u saradnji sa Vladom Srbije i u skladu je sa njenim Planom reagiranja na povećan broj migranata, jeste da dopuni i osnaži napore vlade u osiguravanju pristupa azilu i zaštiti izbjeglica i migranata.

Šefica Službe za koordinaciju na terenu UNHCR-a u Srbiji Francesca Bonelli rekla je na konferenciji za novinare da plan za Srbiju podrazumijeva četiri segmenta i to zaštitu, hranu, smještaj, neprehrambene artikle, transport, logistiku i sanitarne uvjete, zatim zdravstvenu zaštitu i ishranu te podršku lokalnim zajednicama.

“Migranti i izbjeglice su u Srbiji u stabilnoj situaciji. Plan treba da odgovori potrebama migranata i izbjeglica i na sveobuhvatan način odgovori njihovim potrebama. Ne smijemo da ostavimo Srbiju samu”, kaže Bonelli i navodi da je Vladi Srbiji potrebna podrška kako bi osigurala dugoročnu pomoć za migrante i izbjeglice.

Navodeći da je plan prošle sedmice predstavljen donatorima u Srbiji, šefica Kancelarije IOM-a u Srbiji Lidija Marković rekla je da je, pored olakšavanja koordinacije sa donatorima, cilj plana da operacionalizira sistemski okvir za zbrinjavanje izbjeglica i migranata u 17 centara u Srbiji.

Tražena pomoć za Srbiju iznosi 39.251.551 dolara, dok je u okviru prethodnog plana dobila 13.106.618 dolara.

Prema podacima iz decembra 2016. godine u Srbiji je boravilo 6.400 izbjeglica. Procjenjuje se da je poslije zatvaranja granica 150 do 200 osoba svakodnevno nastavilo da ih prelazi, a tokom 2017. godine očekuje se dolazak još oko 12.000 do 13.000 izbjeglica, pokazuju podaci UNHCR-a.

‘Ruta i dalje otvorena’

Kako je rekao državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Srbije Nenad Ivanišević, za tu zemlju Balkanska ruta nije zatvorena jer je situacija ista kao i na vrhuncu izbjegličke krize s obzirom da Srbija svakodnevno i dalje brine o blizu oko 7.500 migranata i izbjeglica.

“Obaveze su iste kao da je ruta otvorena”, kaže Ivanišević i navodi da je Srbija zajedno sa raznim agencijama UN-a i nevladinim organizacijama učinila sve i pokazala na najbolji način kako se brine o migrantima i izbjeglicama.

Poruka da Srbija nije sama je veoma važna, smatra Ivanišević i dodaje da briga o migrantima ne smije biti nauštrb lokalne zajednice, te da je donatorska pomoć važna, jer Srbija nema budžet namijenjen izbjeglicama.

Navodeći da ne mogu svi izbjeglice biti smješteni u Beogradu, Ivanišević je pozvao nevladine organizacije da ne pružaju pomoć izbjeglicama u barakama i parkovima u kojima borave ne duže od 15 dana, već da to čine u prihvatnim centrima u koordinaciji sa Komesarijatom za izbjeglice i migracije.

“Nikome nismo zabranili da radi. Reč je o molbi nevladinim organizacijama da se uključe u sistem pomoći u prihvatnim centrima”, kaže Ivanišević navodeći da je saradnja države sa nevladinim organizacijama izvrsna.

Izvor: Agencije