Oglasi

UNHCR: Situacija s izbjeglicama nije se morala dogoditi

Ljudi su ostali nekoliko dana na moru jer su brodu na kojem su bili Italija i Malta zabranile da pristane u njihovim lukama.
UNHCR je ponudio pomoć španskim vlastima u procjeni potreba pridošlih migranata i izbjeglicaEPA

Visoki povjerenik agencije Ujedinjenih naroda za izbjeglice Filippo Grandi ocijenio je da se situacija s odbijanjem prihvaćanja 629 migranata i izbjeglica, koji su doživjeli brodolom na Sredozemnom moru, "nikada nije ni trebala dogoditi".

Ipak je izrazio zahvalnost svima koji su omogućili da se razriješi situacija s prihvatom migranata i izbjeglica.

Stotine brodolomnika ostali su nekoliko dana na moru, jer su brodu na kojem su bili Italija i Malta zabranile da pristane u njihovim lukama.

Na kraju ih je prihvatila Španjolska.

Grandi je naglasio da je "spašavanje na moru previše bitan princip da bi bio ugrožen".

"Situacija s brodom ugrozila je ne samo migrante i izbjeglice, već i svakoga tko je imao probleme na moru", rekao je Grandi, a prenosi AP.

Dio izbjeglica prihvatit će Francuska

Grandijev kabinet je potvrdio da je UNHCR ponudio pomoć španjolskim vlastima u procjeni potreba pridošlih migranata i izbjeglica.

Stotine migranata spašenih iz Sredozemnog mora stiglo je u španjolsku luku Valenciju u nedjelju, okončavši devetodnevno pomorsko putovanje.

No sve je ostavilo otvorenom žestoku raspravu u Europi o tome kako riješiti problem imigracije, prenose agencije. 

Španjolska je ponudila da prihvati 629 migranata uglavnom iz subsaharske Afrike, ukrcane na brod Aquarius prošli tjedan.

Dio njih prihvatit će i Francuska.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.