UNHCR: Raseljeno 6,6 miliona Sirijaca, malo ih se vratilo

Režimske snage zatvaraju one koji se odluče vratiti u Istočnu Ghoutu, ili ih tjeraju da pristupe vojsci (EPA)

Oko 6,6 miliona Sirijaca raseljeno je tokom osmogodišnjeg rata u ovoj zemlji, a oko 5,6 miliona dobilo je status izbjeglice, podaci su Visokog komesarijata Ujedinjenih naroda za izbjeglice – UNHCR.

Agencija Anadolija saznaje od lokalnih izvora da snage odane sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu i pristalice plijene imovinu koju civili ostavljaju iza sebe.

U posljednje vrijeme pozivaju Sirijce da se vrate na svoja ognjišta, a s druge strane oduzimaju imovinu, napadaju i pljačkaju, u cilju sprečavanja povratka civila.

Ovakvim metodama režimske snage i pristalice najviše pribjegavaju u Damasku, Halepu, Homsu i Hami.

‘Assadova vojska pljačkaša’

U izvještaju organizacije Human Rights Watch od 16. oktobra, a koristeći satelitske snimke, navedeno je da se u Kabunu u Damasku mogu vidjeti snimci uništene imovine, a da se civilima ne nudi nikakva naknada ni rješenje za njihove domove.

Novinar Yusuf Bustani, koji je godinama radio na terenu na tom području, izjavio je za Anadoliju da je “Assadova armija, ustvari, vojska pljačkaša”.

“Nakon što smo izašli iz Istočne Ghoute, oni koji su ostali tamo su izjavili da su opljačkane kuće evakuiranih stanovnika. Režimske snage pljačkaju sve kuće u kojima nema civila”, pojasnio je on.

Bustani je istakao da režimske snage zatvaraju one koji se odluče vratiti u Istočnu Ghoutu, ili ih tjeraju da pristupe vojsci.

Izvor: Agencije