UNHCR poziva Mađarsku da odustane od novih zakona o azilu

Mađarska je prošlog mjeseca zatvorila takozvane tranzitne zone za migrante (EPA)

Agencija za izbjeglice Ujedinjenih naroda (UNHCR) pozvala je mađarskog premijera Viktora Orbana da odustane od postroživanja sistema traženja azila čiji dijelovi krše međunarodno pravo, piše Reuters.

Mađarska je prošlog mjeseca zatvorila takozvane tranzitne zone za migrante, oslobodivši 300-ak izbjeglica iz uvjeta sličnih pritvoru, no i postrožila je pravila i u praksi zabranila buduće zahtjeve za azilom.

Nova pravila zahtijevaju da tražitelji azila podnesu zahtjev u konzulatima susjednih država, a ne na mađarskoj granici, prenosi Hina.

“To bi moglo izložiti tražitelje azila riziku protjerivanja i lošeg tretmana, što je kršenje Konvencije o izbjeglicama iz 1951. i drugih međunarodnih i regionalnih instrumenata ljudskih prava kojih je Mađarska potpisnica”, saopćio je UNHCR.

“Mogućnost pristupa teritoriju je ključni preduvjet imanja prava na traženje azila”, dodaje se. 

Poziv Orbanovoj vladi

Glasnogovornik mađarske vlade tvrdi da nova pravila pružaju mogućnost tražiteljima azila da svoje zahtjeve predaju na reguliran način.

“Ilegalne migracije su protivne mađarskim i regulacijama Europske unije”, poručio je glasnogovornik.

“Zbog toga, u skladu sa stavom mađarskog naroda, Mađarska će nastaviti štititi schengenske granice EU-a od ilegalnih migracija”, dodao je. 

UNHCR Orbanovu vladu poziva da odustane od novih mjera i vrati sistem azila u okvire međunarodnog i EU prava.

Izvor: Agencije