Oglasi

UNHCR: Ove godine na Sredozemnom moru poginulo 1.000 migranata

Od 2014. u Sredozemnom moru, pokušavajući doći do nekih evropskih zemalja, poginulo je više od 15.000 osoba.
Ratni brodovi zemalja članica Evropske unije u Sredozemnom moru nisu dovoljni za spašavanje ilegalnih migranataEPA - Ilustracija

Od početka godine više od 1.000 neprijavljenih migranata izgubilo je život u Sredozemnom moru pokušavajući doći do Evrope, potvrdio je jedan od glasnogovornika UNHCR-a Charlie Yaxley.

"U posljednjih šest godina svake godine u Sredozemnom moru smrtno strada više od 1.000 osoba. Neke stvari moraju se promijeniti. Moramo uraditi više. Prioritet bi trebao biti spašavanje života", pojasnio je on, javlja agencija Anadolija. 

Podsjetio je da je samo od početka ove godine poginulo više od 1.000 neprijavljenih migranata.

Yaxley smatra da ratni brodovi zemalja članica Evropske unije u Sredozemnom moru nisu dovoljni za spašavanje ilegalnih migranata.

Projekt 'Mare Nostrum'

Kaže da je potrebno ponovo pokrenuti aktivnosti spašavanja od EU-a, a u okviru projekta "Mare Nostrum".

Pozivajući EU da poveća kapacitet za traženje i spašavanje u Sredozemnom moru, Yaxley je pozvao i na korištenje brodova zemalja članica u tim aktivnostima.

Prema podacima Međunarodne organizacije za migracije (IOM), od 2014. u tom moru, pokušavajući doći do nekih evropskih zemalja, poginulo je više od 15.000 osoba.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.