UNHCR: Kampanja podrške izbjeglicama

Visoki komesarijat Ujedinjenih nacija za za izbjeglice (UNHCR) pokrenuo je danas veliku kampanju kojom poziva svijet da stane uz izbjeglice, a videoporuci “Mi podržavamo izbjeglice, podržite nas” pridružilo se više od 60 poznatih ličnosti u svijetu, saopšteno je iz te organizacije.

Cilj kmpanje UNHCR-a, uoči 20. juna – Svjetskog dana izbjeglica je da pokaže podršku porodicama koje su primorane na bijeg, u svjetlu dramatično povećanog broja raseljenih osoba usljed sukoba i progona, s jedne, i sve glasnije retorike usmjerene protiv izbjeglica i većih ograničenja prava na azil, s druge strane.

Peticija UNHCR-a

UNHCR je organizovao i peticiju koja naročito poziva vlade da osiguraju da svako izbjegličko dijete dobije obrazovanje, svaka izbjeglička porodica ima sigurno mjesto za život kao i da svaka izbjeglica može raditi ili sticati vještine da bi doprinijela svojoj zajednici na pozitivan način, prenosi Tanjug.

UNHCR planira peticiju uručiti pred historijsku plenarnu sjednicu na visokom nivou Generalne skupštine UN-a o rješavanju velikih kretanja izbjeglica i migranta, koja će biti održana u septembru.

Kampanju su, između ostalih, podržali i ambasadori dobre volje UNHCR-a: Cate Blanchett, Khaled Hosseini, Alek Wek, Ban Ki-moon, Desmond Tutu, Benedict Cumberbatch, Chiwetel Ejiofor, Margot Robbie, Ben Stiller, lady Helen Mirren, kao i Juanes, Mika, Maher Zain i Baaba Maal, navedeno je u saopštenju.

Izvor: Agencije