UNHCR: Evropu bi mogao zapljusnuti novi izbjeglički talas

Agencija, koja je prikupila samo polovinu neophodne pomoći za 2017. godinu, mora dobiti međunarodnu pomoć (EPA)

Sirijske izbjeglice ponovno bi mogle krenuti ka Evropi u talasima ako programi humanitarne pomoći u pet susjednih država, gdje ih najviše boravi, ne budu imali održivo finansiranje, upozorile su Ujedinjene nacije.

Komesarijat UN-a za izbjeglice objavio je detalje 4,4 milijarde dolara vrijednog programa pomoći za 5,3 miliona sirijskih izbjeglica, koje žive u Turskoj, Libanu, Iraku, Jordanu i Egiptu.

Agencija, koja je prikupila samo polovinu neophodne pomoći za 2017. godinu, mora dobiti međunarodnu pomoć, rekao je Amin Awad, direktor Komesarijata UN-a za izbjeglice za Bliski istok i sjevernu Afriku, javlja Reuters. 

Naveo je nekoliko razloga zbog kojih bi Evropu mogao zapljusnuti novi izbjeglički talas.

Manjak humanitarne pomoći

“Veliki je broj izbjeglica, situacija u regiji je nestabilna, a ako ne bude pomoći, te izbjeglice postaju prevelik teret za zemlje domaćine”, rekao je Awad.

Dogovor Evropske unije i Turske zaustavio je glavni izbjeglički talas iz 2015, ali sve manje humanitarne pomoći ponovno pravi probleme.

“Nismo u mogućnosti osigurati osnovne uvjete za život u izbjegličkim kampovima, vodu, gorivo, pokrivače, šatore… Ljudi žive u otvorenim objektima. Turska i Liban najveći su donatori, oni im pružaju utočište, ali ne dolazi međunarodna pomoć. Zato moramo biti spremni na posljedice”, rekao je čelnik UN-ove agencije.

Izvor: Agencije