UNHCR Evropi: Nehumani ste prema izbjeglicama

U Italiju je morskim putem od 2014. godine ušlo više od pola miliona migranata i izbjeglica (Reuters)

Agencija Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR) smatra zatvaranje granica u Europi radi zaustavljanja izbjeglica nehumanim te upozorava kako su napori vlada da spriječe priljev izbjeglica samo privremeno obuzdali krizu.

“Mnogi se tapšu po ramenu i kažu da sporazum (između EU i Turske) funkcionira, da su ljudi prestali dolaziti, ali to nije cijela priča”, ukazala je glasnogovornica UNHCR-a Melissa Fleming.

Ona je, na marginama prvog svjetskog humanitarnog summita koji se održava u Istanbulu, napomenula kako je “to samo vratilo problem unatrag i on još nije riješen”, prenio je Reuters.

“Iznenadno zatvaranje (granica) i jednostrani potezi država bili su nehumani prema mnogim ranjivim ljudima”, zaključila je Fleming.

Spašeno 2.600 izbjeglica na moru

Prethodno je potvrđeno kako je talijanska mornarica, samo u posljednja 24 sata, pomogla u spašavanju najmanje 2.600 izbjeglica koji su pokušali sa sjevera Afrike domoći se Europe, priopćila je tamošnja obalna straža.

Ta brojka ukazuje da se broj izbjeglica povećava sa sve toplijim vremenom, naveo je Reuters.

Najmanje 2.000 izbjeglica je spaseno kod libijske obale. Oni su se nalazili u četrnaest gumenih i jednom većem čamcu.

U akciji spašavanja su sudjelovale talijanska mornarica i obalna straža, čamac irske mornarice i Liječnici bez granica.

U međuvremenu je i u vodama Malte spašeno još 636 izbjeglica.

Najmanje 31.000 izbjeglica stiglo je čamcima do Italije od početka godine, što je nešto manja brojka u odnosu na isto razdoblje 2015. godine.

Izvor: Agencije