UNESCO: U posljednjih 11 godina ubijeno više od 1.000 novinara

Organizacija Ujedinjenih naroda za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO) saopćila je u petak da je od 2006. do 2017. u svijetu ubijeno 1.009 osoba koje se bave novinarstvom.

Na konferenciji održanoj u Bejrutu povodom 2. novembra, Dana zaštite novinara, rečeno je da u svijetu svakog četvrtog dana bude ubijen jedan novinar, prenosi agencija Anadolija.

U izvještaju koji su predstavili koordinatori UNESCO-a navedeno je kako je poražavajuće da 90% optuženih na kraju uopće ne bude kažnjeno.

Rad u strahu i pod pritiskom

Upozoreno je da broj ubistava novinara konstantno raste upravo zbog toga što napadači ne budu sankcionirani.

U izvještaju UNESCO-a navodi se da državne vlasti, nevladine organizacije, udruženja, mediji i druge relevantne institucije moraju preduzeti mnogo veće napore kako bi napadači na novinare bili kažnjeni.

Muiz Saksuk, koordinator za informacijske tehnologije UNESCO-a, u obraćanju na konferenciji istakao je da većinu od 1.000 ubijenih novinara čine oni koji su pisali o lokalnim političkim događanjima, slobodi mišljenja i finansijskim pitanjima.

Dodao je da većina novinara danas, nažalost, svoj posao obavlja u strahu i pod stalnim prijetnjama, a ne u mirnoj i prijatnoj atmosferi.

Rasvijetliti detalje Khashoggijevog ubistva

Bana Sala, koordinatorica za komunikacije u UNESCO-u, rekla je da posao koji obavljaju novinari, čiji su životi nerijetko u opasnosti, javnost ipak treba shvatiti kao nešto što je mnogo više od obične dužnosti i obaveze.

Kemal el-Abidi, osnivač Udruženja za građansku državu i demokratiju iz Tunisa, u obraćanju je podsjetio i na ubistvo saudijskog novinara Jamala Khashoggija te osudio napade na novinare.

Istakao je da je potrebno što prije rasvijetliti sve detalje ubistva, a odgovorne, bez obzira na to o kome je riječ, privesti pred lice pravde.

Izvor: Agencije