UNESCO strahuje za svjetsko kulturno blago

Ispred jedne od historijskih džamija u gradu Timbuktu (AP)

Stručnjaci Organizacije za obrazovanje, nauku i kulturu Ujedinjenih naroda (UNESCO) zabrinuti su za sudbinu historijskog i kulturnog nasljeđa u Maliju i Siriji. 

Problem je tim veći što, usljed sukoba u tim zemljama, nisu u mogućnosti ući na teren i procijeniti štetu.

Situacija je “vrlo, vrlo zabrinjavajuća” u gradu Timbuktu u Maliju, rekao je Francesco Bandarin, pomoćnik generalnog direktora UNESCO-a.

Ranjivo blago

On je dodao da je kulturna baština, koja je u Timbuktuu pod zaštitom UN-a, postala borbeno poprište, te da je u tom svetom gradu krajem marta uništeno turbe Sidi Amara.

Stručnjaci iz UNESCO-a razgovarali su u petak u Bamakou sa huntom koja je zauzela vlast u Maliju 22. marta, prije nego što su pobunjeni Tuarezi  i saveznici preuzeli sjever zemlje.

Još 15 turbeta muslimanskih velikodostojnika  i 300.000 vrijednih rukopisa u opasnosti su u Timbuktuu i obližnjem gradu Gaou, kažu stručnjaci UNESCO-a.

Budući da oni nisu imali direktan kontakt sa pobunjenicima, niti im je moguć ulazak u Tibmuktu, Bandarin se plaši za kulturno blago koje se tamo nalazi. To blago je “izuzetno ranjivo”, kaže on i napominje da je za sada teško procijeniti šta se s njim dešava.

Ilegalna trgovina umjetninama

Bandarin se nada da će uspjeti poslati tim stručnjaka u Siriju, gdje postoji neprocjenjivo historijsko i kulturno naslijeđe, kao što su Krak des Chevaliers i Salah ed-Din, križarski dvorci u rimskom gradu Palmyra. 

Strahovanje za Palmyru je opravdano kada se zna da se njene iskopine koriste kao baze za vojne operacije.

U ovom trenutku UNESCO nije primijetio da je došlo do porasta ilegalne trgovine umjetninama iz Malija ili Sirije, ali kažu da će to biti jasno tek nakon nekoliko mjeseci, koliko otprilike traje „filtriranje“ umjetnina na tržištu.

Službene procjene UNESCO-a su da se od trgovine umjetninama godišnje zaradi šest miijardi dolara.

UNESCO je uputio apel Međunarodnoj policijskoj organizaciji (Interpol) i Svjetskoj carinskoj organizaciji (SCO) da osiguraju da se kulturni artefakti iz Sirije ne nađu na međunarodnim tržištima starinama.

Izvor: Agencije