Oglasi

UNESCO: Novi lokaliteti na listi svjetske baštine

Na listi Komiteta za svjetsku baštinu je više od 1.000 lokaliteta širom svijeta; neki su kulturni, neki prirodni, a neki su i jedno i drugo.
Među novim lokalitetima pod zaštitom UNESCO-a je i Nacionalni park Vatnajokul na IslanduEPA/Ilustracija

Drevni grad Babilon i Islandski nacionalni park prepun ledenjaka, ledenih pećina i vulkana neki su od lokaliteta koji su dodati na listu svjetske baštine UNESCO-a.

Komitet za svjetsku baštinu objavio je u Bakuu prve lokalitete koji će biti pod zaštitom UNESCO-a, a više njih će biti poznato tokom vikenda, prenosi Garuardian.

Na listi je više od 1.000 lokaliteta širom svijeeta, neki kulturni, neki prirodni, a neki su i jedno i drugo.

Oni su izabrani zbog vrijednosti za ljudski rod.

Možda najpoznatiji lokalitet koji je danas dodan na listu je grad Babilon u Iraku.

Babilon ima blistavu historiju

Grad se prvi put spominje u 23. vijeku prije nove ere i moguće je da je u njemu postojalo jedno od sedam svjetskih čuda starog svijeta - Viseći vrtovi.

Iako Babilon ima blistavu historiju, prepunu palata i hramova, malo toga iz drevnih vremena danas se može vidjeti, a i ono što je ostalo pretrpilo je znatnu štetu.

Saddam Hussein sagradio je repliku palate, a američke vojne snage su na tom području tokom rata svojim vozilima razbile drevne pločnike i punile vreće materijalima koji su sadržali arheološke fragmente.

Među lokalitetima koji su stavljeni na UNESCO-vu listu su i Hirkanske šume u Iranu, drevna metalurška radionica u Burkini Faso, kao i Ohridska regija u Albaniji.

Među novim lokalitetima pod zaštitom UNESCO-a je i Nacionalni park Vatnajokul na Islandu.

Osnovan 2008. godine, pokriva 14 oposto zemlje i uglavnom je rasprostranjen na jugoistočnim centralnim planinama, obuhvatajući ledenu kapu Vatnajokul.

Prirodni sukobi i očaravajuće harmonije

S vulkanima, zemljotresima, topljenjem glečera, kraterima i geotermalnom aktivnošću, lokacija nije ništa manje nego dramatična, a dokument UNESCO-a o nominaciji je opisuje kao "područje alarmantnih prirodnih sukoba, ali i očaravajuće harmonije".

Kina je, također, dobila lokalitet na UNESCO-voj listi - u pitanju je rezervat za ptice selice duž obala Žutog mora i zaliva Bohai.

Rezervat je dom ne samo za ptice selice, već i za brojne vrste riba i rakova, a može se pohvaliti bogatim ekosistemom.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.