UNCTAD: Hrvatska treća po ugroženosti turizma u svijetu

Hrvatska bi mogla pretrpjeti gubitak od oko osam posto (EPA)

Hrvatska je na trećem mjestu među 15 zemalja svijeta čiji bi BDP mogao najviše da trpi zbog gubitka turizma, navodi se, između ostalog, u najnovijem izvještaju UN-ove konferencije za trgovinu i razvoj (UNCTAD).

Prema tom izvještaju Jamajka, Tajland i Hrvatska prve su tri države među 15 najpogođenijih, a slede još Kenija, Maroko, Grčka, Mauricijus, Senegal, Irska, Egipat, Južna Afrika, Malezija i Španija.

Analizirajući utjecaj gubitaka u turizmu na udio te grane u nacionalnom BDP-u, UNCTAD procjenjuje da bi Jamajka i Tajland mogle pretrpjeti najveći gubitak, od 11, odnosno devet posto.

U Hrvatskoj bi taj gubitak, prema njihovim, kako kažu, umjerenim procjenama, mogao biti osam posto, a s gubitkom od šest posto slijedi Portugal i sa pet posto Dominikanska Republika.

UNCTAD upozorava da će turistički sektor i u mnogim bogatim zemljama također osjetiti pritisak.

Ogromni gubici

Pritom spominju, kako kažu, popularne evropske i sjevernoameričke destinacije, uključujući Francusku, Italiju i SAD, kojima također prognoziraju gubitke milijardi dolara zbog dramatičnog pada međunarodnog turizma.

Procjene UNCTAD-a pokazuju i da bi se u najteže pogođenim zemljama, poput Tajlanda, Jamajke i Hrvatske, moglo snažno, dvocifrenim stopama smanjiti i zapošljavanje nekvalificiranih radnika, a posebno žena.

Hrvatsku, uz Tajland i Jamajku, izdvajaju još i po mogućem, kako kažu, najbržem padu plata za kvalifikovane radnike, u optimističnom slučaju za devet posto (na Tajlandu bi plate mogle pasti za oko 12 posto, a na Jamajci za 11 posto).

“Gubici u turizmu uzrokovani korona virusom negativno utječu i na druge privredne sektore koji snabdijevaju robom i uslugama putnike dok su na odmoru, pa UNCTAD poziva na pojačanu socijalnu zaštitu u pogođenim zemljama kako bi se spriječile najgore ekonomske poteškoće za ljude i zajednice koje zavise od turizma”, poručuju iz te organizacije, prenosi Tanjug,m pozivajući se na portal Index.

S druge strane, prema istom izvještaju, svjetski turizam bi mogao da izgubi više od 1.200 milijardi američkih dolara ili 1,5 posto globalnog BDP-a nakon gotovo četiri meseca prekida zbog korona virusa.

Izvor: Agencije