Unatoč mirovnim pregovorima, deseci mrtvih u sukobima u Afganistanu

Afganistanski vojnik prisustvuje vojnoj vježbi početkom sedmice u gradu Herat na zapadu Afganistana (EPA)

U žestokim sukobima afganistanskih snaga i talibana u noći na četvrtak na istoku zemlje poginulo je više desetaka ljudi dok i dalje traju mirovni pregovori između dvije strane.

“Prošle noći talibanski borci su vodili operacije na položaje afganistanskih snaga sigurnosti u okruzima pokrajine Nangarhar”, saopćio je glasnogovornik guvernera te pokrajine. “Nažalost ubijeno je 20 pripadnika afganistanskih snaga sigurnosti”, dodao je.

“Ubijeno je i 29 talibanskih boraca, među kojima su i zapovjednici i strani talibanski borci, a 20 ih je ranjeno”, dodao je glasnogovornik, prenosi Hina pozivajući se na AFP.

Pobunjenici nisu do sada službeno reagirali.

Šef policije te pokrajine Farid Khan potvrdio je te podatke. Ti sukobi su izbili dok su pregovarači afganistanske vlade i talibana počeli mirovne pregovore u Dohi kojima bi se trebalo postići okončanje sukoba koji bjesni zemljom od 2001. 

Prema ministru obrane Asadulahu Khalidu nasilja se nastavljaju bez obzira na početka pregovora.

Khalid je na svečanosti tokom koje su im američke snage dale četiri aviona rekao da “oni nisu izveli nikakav napad, ali da neprijatelji i dalje napadaju”.

“Jasno govorim, ako neprijatelji misle da mogu silom preuzeti vlast, to se nikada neće dogoditi”, rekao je Khalid, prema saopćenju ministarstva obrane.

Talibani nisu odgovorili na poziv

Brojni afganistanski visoki dužnosnici i pregovarači Kabula pozvali su na primirje, ali talibani na taj poziv još nisu odgovorili.

Mirovni pregovori u Dohu počeli su u subotu nakon višemjesečnog kašnjenja izazvanog neslaganjem u vezi razmjene zatvorenika. Kao se navodi, ti pregovori su jedan od preduvjeta američko-talibanskog sporazuma potpisanog u februaru, kojim se potvrđuje povlačenje stranih snaga iz zemlje do maja 2021.

Izvor: Agencije