UN: Žestoke međusobne optužbe Beograda i Prištine

Šef UNMIK-a Zahir Tanin pozvao je na nastavak dijaloga Beograda i Prištine (EPA)

Srbija neće priznati nezavisnost Kosova, rekao je predsjednik Srbije Tomislav Nikolić u obraćanju na sjednici Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, pozvavši međunarodnu zajednicu da utječe na institucije u Prištini kako bi se formirala Zajednica srpskih opština, dok je kosovska ambasadorica u SAD-u Vlora Citaku istaknula da se Kosovo na dnevnoj bazi suočava sa provokacijama Srbije s ciljem destabilizacije.

“Još jednom želim da budem jasan – Srbija neće priznati Kosovo šta god da nam se nudi zauzvrat i kakvim god pritiscima bili izloženi. Reč je o odbrani principa i o trajnoj naklonjenosti pravdi. Onaj ko se drži principa i ko se bori za pravdu uvek je u pravu” poručio je Nikolić.

Govoreći o međunarodnom priznavanju Kosova, Nikolić je kazao: “Izdržite besramne pritiske moćnih, vi koji niste priznali Kosovo. One koji jesu, pozivam neka preispitaju svoju odluku… Srbija je spremna na dogovore, a ne na ucjene …”

Kako je rekao, uskoro će se navršiti četiri godine od postizanja prvog Briselskog sporazuma, a ključni segment tog Sporazuma odnosi se na formiranje Zajednice srpskih opština, koje još nije ni počelo. 

“Predstavnici Prištine sve otvorenije poručuju da njihova Zajednica i ne zanima i da se neće držati dogovora čiji je garant Evropska unija. Ovu samovolju prištinskih pregovarača neće rešiti tek poneka uzgredna javna kritika upućena Prištini koja stiže sa Zapada”, ocijenio je Nikolić.

‘Agresivni postupci Prištine’

On je dodao da Srbija traži da se Priština drži dogovora od prije četiri godine i očekuje da čuje ujedinjen i snažan glas međunarodne zajednice, uključujući “naše partnere iz EU, protiv ignorantskog stava Prištine po ovom pitanju od vitalnog značaja za Srbe”. 

Rekao je da su sva nastojanja Srbije da se drži dijaloga uz posredovanje EU, na koji su pristali i Beograd i Priština, u kontinuitetu praćena kršenjem dogovora i agresivnim postupcima vlasti u Prištini. 

“Cilj (Prištine) je da se isprovociraju sukobi: od zabrane isporuka udžbenika na srpskom jeziku, preko konstantnih napada na Srbe i njihovu imovinu, protivpravnog pokušaja konfiskacije rudarsko-metalurško-hemijskog kombinata Trepča, do najnovijih primera zabrane ulaska na Kosovo i Metohiju voza iz Beograda, što predstavlja najgrublje kršenje osnovnih ljudskih prava i slobode kretanja” upozorio je Nikolić. 

‘Srbija se igra i piromana i vatrogasca’

Citaku je žestoko napala beogradsku politiku prema Kosovu te je pozvala UN da razmotri svoju misiju na Kosovu.

“Prije 10 dana Kosovo je proslavilo devetu godišnjicu nezavisnosti. Dolazeći ovdje svaka tri mjeseca, slušajući iste priče, gubljenje je vašeg vremena, neopravdano se troši novac na misiju UN-a na Kosovu. OVK nije teroristička organizacija nego uspješna vojska”, rekla je Citaku, izvještava Ivica Puljić iz New Yorka.

Dodala je i da se Kosovo na dnevnoj bazi suočava sa provokacijama Srbije s ciljem destabilizacije i u tom kontekstu spomenula je voz koji je iz Beograda krenuo ka Kosovu, a koji je ona opisala kao voz “napunjen mržnjom” i na kojem je ispisan slogan “Kosovo je Srbija”.

“Da li iko ima ideju šta je Srbija mislila i da li biste vi dozvolili da se isto desilo u vašoj zemlji”, upitala je, dodavši da ne treba hvaliti Srbiju zbog toga što je zaustavila voz jer se igrala i piromana i vatrogasca.

“Slična stvar je i sa zidom u Mitrovici, koji je potom uklonjen od strane onih koji su ga postavili. Te igre moraju da se obustave”, rekla je Citaku, dodavši da kosovski Srbi trebaju biti gospodari svog života.

Navela je i da će biti primijenjeni svi postignuti sporazumi, uspostavljen ZSO ali, kako kaže, isključivo u skladu sa kosovskim Ustavom i bez ikakvih izvršnih i legislativnih ovlaštenja.

“Srbija nas neće držati kao taoca svoje problematične prošlosti”, rekla je Citaku.

‘Nastavak dijaloga suštinski korak’

Šef privremene administrativne misije Ujedinjenih naroda na Kosovu (UNMIK) Zahir Tanin izjavio je da je nastavak dijaloga Beograda i Prištine na najvišem nivou “suštinski korak” za obnavljanje povjerenja.

Tanin je na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a pozdravio nastavak razgovora Prištine i Beograda o uspostavljanju Zajednice srpskih opština.

Izrazio je zabrinutost zbog porasta tenzija, serije eskalacija, reakcija i kontra-reakcija koje su utjecale na politički proces i dijalog Beograda i Prištine.

On je rekao da dvije strane imaju različit pristup rješenju situacije na Kosovu i optužuju jedna drugu, navodeći da lideri u Prištini blokiraju Beograd i obrnuto.

Pozvao je na poboljšanje situacije na Kosovu, stvaranje boljih uvjeta života za građane, kako u suprotnom ne bi potražili izlaz u nekom vidu ekstremizma, koji je velika prijetnja na teritoriji Kosova.

“Dobrosusjedski odnosi, posvećenost zajedničkoj budućnosti u okviru jedinstvenog evropskog prostora, posvećenost ljudskim pravima i vladavini prava, i rješavanje sporova samo putem mirnog dijaloga i kompromisa su od suštinskog značaja za Kosovo kao i za cijelu regiju”, istakao je Tanin.

Pohvalio je posljednju rundu dijaloga Prištine i Beograda u Briselu i rušenje zida u sjevernom dijelu Mitrovice koje je izvedeno bez incidenata.

Tanin je napomenuo da se institucije na Kosovu suočavaju sa brojnim izazovima, dodajući da se u Beogradu osjeća kampanja za predstojeće predsjedničke izbore.

Izvor: Al Jazeera i agencije