UN: ‘Zajedničko porijeklo’ projektila ispaljenih na S. Arabiju

Tragovi logotipa na projektilu slični su onima iranske industrijske grupe Shahid Bagheri (EPA)

Dužnosnici Ujedinjenih naroda kažu kako izgleda da projektili koje su na Saudijsku Arabiju ispalili jemenski pobunjenici Husi imaju “zajedničko porijeklo”, ali još istražuju američke i saudijske tvrdnje da im ih je poslao Iran, navodi se u novom povjerljivom izvještaju.

Dužnosnici su posjetili Saudijsku Arabiju kako bi proučili ostatke projektila ispaljenih 22. jula i 4. novembra, navodi generalni sekretar UN-a Antonio Guterres u četvrtom polugodišnjem izvještaju o provedbi UN-ovih sankcija Iranu.

Utvrdili su da “projektili imaju slične strukturne i proizvodna obilježja koje sugeriraju zajedničko porijeklo”, navodi Guterres.

Višesedmična blokada Jemena

Saudijski prijestolonasljednik, princ Mohammed bin Salman, kazao je da je iransko slanje raketa Husima “direktna vojna agresija” i potencijalni ratni čin.

Iran odbacuje američke i saudijske optužbe kao “neutemeljene”.

U Guterresovom izvještaju se navodi da su UN-ovi dužnosnici vidjeli tri komponente za koje saudijske vlasti tvrde da potiču od projektila ispaljenog 4. novembra.

Na njima se nalaze “tragovi logotipa slični onima industrijske grupe Shahid Bagheri”, kompanije koja se nalazi na UN-ovu crnom popisu.

Dužnosnici “još analiziraju prikupljene informacije i izvijestit će o tome naknadno Vijeće sigurnosti UN-a”.

Saudijska koalicija iskoristila je napad od 4. novembra kao opravdanje za višesedmičnu blokadu Jemena, tvrdeći da je potrebna kako bi se prekinulo slanje oružja Husima iz Irana.

Blokada je kasnije ublažena, ali je situacija u zemlji i dalje jako teška.

Gladuju milioni ljudi

Gotovo osam miliona ljudi na rubu je gladi, a pojavile su se kolera i difterija.

U drugom izvještaju panela nezavisnih stručnjaka koji prate provedbu sankcija uvedenih Jemenu, predstavljenom Vijeću sigurnosti UN-a prošlog mjeseca, navodi se kako izgleda da su četiri projektila ispaljena ove godine na Saudijsku Arabiju bila dizajnirana i proizvedena u Iranu.

Također se navodi kako “još ne postoje dokazi o identitetu trgovca ili isporučioca” projektila.

Izvor: Agencije