UN zabrinut zbog Trumpovog oprosta oficirima optuženim za ratne zločine

Donald Trump je priznao da će oprosti bili kontroverzni, no rekao je da su opravdani (AP)

Odluka američkog predsjednika Donalda Trumpa da pomiluje dva vojna oficira optužena za ratne zločine te da vrati čin trećem šalje uznemirujući signal vojnicima, izjavio je u utorak glasnogovornik Ujedinjenih naroda za ljudska prava Rupert Colville te je dodao da je “vrlo zabrinut” zbog tog poteza.

Odluka Bijele kuće prošle sedmice odnosi se na oficire optužene za ratne zločine počinjene u Afganistanu i Iraku, uključujući navodna ubistva civila, piše Hina.

Trump je prije toga priznao da će oprosti bili kontroverzni, no rekao je da su opravdani, jer su osumnjičeni bili tretirani “nepošteno”.

“U ovim slučajevima nijedna okolnost nije ukazala na bilo što drugo osim jednostavnog poništenja inače ispravnog postupka”, kazao je Colville novinarima u Ženevi.

Dodao je da činjenica da nisu istraženi i procesuirani ratni zločini sama po sebi predstavlja kršenje međunarodnog humanitarnog prava.

‘Uznemirujući signal vojnicima’

Rekao je da je odluka da se okonča krivični postupak u slučaju majora Matthewa Golsteyna “posebno zabrinjavajuća, budući da se skratio regularni pravosudni postupak”.

Golsteyn, pripadnika “Zelenih beretki”, tereti se za ubistvo Afganistanca dok je 2010. godine bio raspoređen u Afganistanu.

Većina oprosta se odnosi na one koji su već osuđeni i koji su već služili kazne za savezne prekršaje.

No, predsjednici su povremeno davali oproste pojedincima optuženima ili osumnjičenima za zločin.

Colville je rekao da nije znao za oproste tog tipa od Vijetnamskog rata.

“Ti oprosti, također, šalju uznemirujući signal vojnicima širom svijeta”, dodao je.

Izvor: Agencije