UN zabrinut zbog stanja ljudskih prava u Mađarskoj

Svjetska organizacija je zabrinuta zbog česte odluke određivanja pritvora migrantima i spore procedure za dobijanje azila (EPA)

Odbor Ujedinjenih naroda za ljudska prava izrazio je zabrinutost zbog poštivanja ljudskih prava u Mađarskoj, tri dana od parlamentarnih izbora u toj zemlji, gdje je favorit vladajuća stranka premijera Viktora Orbana.

Odbor UN-a za ljudska prava, organ sastavljen od stručnjaka koji nadgledaju primjenu međunarodnih obaveza svih zemalja članica UN-a u vezi s poštivanjem građanskih i političkih prava, izrazio je “veliku zabrinutost zbog određenih pitanja” vezanih za Mađarsku, izjavio je potpredsjednik ovog odbora Yuval Shany novinarima u Ženevi, prenosi Beta.

Prema njegovim riječima, ustavni i zakonski okvir u Mađarskoj mijenja se tako da ne postoji ravnoteža.

Orban protiv dolaska migranata

Odbor je naveo da postoji proces u kojem su ustavne zaštite zaobiđene kroz amandmane, čime se stvara atmosfera u kojoj zaštita osnovnih prava nije garantirana.

Shany je kao konkretan primjer naveo odnos vlasti prema izbjeglicama i migrantima, precizirajući da svaka suverena zemlja ima pravo odrediti vlastitu politiku prema migrantima, ali mora poštivati postojeće međunarodne propise.

Odbor je zabrinut zbog česte odluke određivanja pritvora i spore procedure za dobijanje azila, dodao je Shany.

Orban je poznat po protivljenju dolasku migranata u Mađarsku.

Izvor: Agencije