Oglasi

UN zabrinut zbog porasta oružanih sukoba na sjeverozapadu Sirije

UN je posebno zabrinut zbog humanitarne krize na sjeveru Hame i na jugu Idliba.
Preko 300 hiljada civila s tog područja moralo da potraži utočište u kampovima Anadolija

Stephane Dujarric, glasnogovornik generalnog sekretara Ujedinjenih naroda Antonio Guterresa, izjavio je da je UN zabrinut zbog porasta žestokih oružanih sukoba na sjeverozapadu Sirije od aprila ove godine, javlja Anadolija.

"UN stoga poziva sve strane u sukobu da se strogo pridržavaju sporazuma o prekidu vatre koji su prošlog septembra postigli Rusija i Turska", kazao je Dujarric na konferenciji za medije u New Yorku.

Dodao je da je UN posebno zabrinut zbog humanitarne krize na sjeveru Hame i na jugu Idliba, podsjetivši da je na tom području od 29. aprila poginuo 231 civil, od čega 69 žena i 81 dijete.

Poštovati međunarodno pravo

Istakao je također da je preko 300 hiljada civila s tog područja moralo da potraži utočište u kampovima blizu granice s Turskom.

Apelovao je na sve strane da poštuju međunarodno pravo i da ni u kojem slučaju ne ugrožavaju civile.

Uz posredstvo Turske i Rusije u Sočiju 17. septembra 2018. postignut je dogovor o primirju u Idlibu i uspostavi deeskalacijske zone za civile. 

Shodno dogovoru, opozicione snage su u oktobru povukle teško naoružanje iz regije, a snage odane Assadovom režimu nisu obustavile artiljerijske i zračne napade u toj regiji.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.