UN zabrinut za budućnost Hong Konga zbog novog zakona

Prošlog mjeseca deseci hiljada građana Hong Konga prkosili su zabrani mitinga (Reuters)

Specijalni izvjestilac Ujedinjenih naroda za slobodu mišljenja i izražavanja David Kay je “izuzetno zabrinut” za budućnost Hong Konga nakon usvajanja novog Zakona o nacionalnoj sigurnosti.

“Izuzetno sam zabrinut za budućnost Hong Konga, posebno zbog usvajanja Zakona o nacionalnoj sigurnosti“,  rekao je on u Ženevi, prenosi Fena, pozivajući se na Reuters.

Dodao je da će biti važno vidjeti da li vlasti koriste svoje diskreciono pravo u tumačenju novog zakona za nametanje ograničenja o slobodi izražavanja i pravu na mirno okupljanje.

Ovo je uslijedilo nakon što se u ponedjeljak 13 uglednih demokratskih aktivista u Hong Kongu pojavilo u sudnici pod optužbom da su održali neovlašteni skup obilježavanja godišnjice gušenja prodemokratskih protesta na Trgu Tienanmen u Pekingu, u posljednjem u nizu krivičnih postupaka protiv čelnika protesta u nemirnom finansijskom središtu.

Prošlog mjeseca deseci hiljada građana Hong Konga prkosili su zabrani mitinga kako bi 4. juna obilježili godišnjicu smrtonosnog gušenja masovnih studentskih protesta 1984. godine, na kojima se tražila veća demokratija u Kini.

Zabrana komemoracije 

U Hong Kongu se svake godine u posljednja tri desetljeća održavaju pomeni na proteste na Tienanmenu, koji obično privuku mase ljudi.

Ovogodišnja komemoracija je zabranjena po prvi put, jer su se vlasti pozvale na mjere zbog korona virusa.

U to vrijeme je lokalna transmisija virusa bila najvećim dijelom zaustavljena.

Hiljade ljudi pojavile su se, međutim, noseći svijeće u svojim kvartovima i u parku Victoria, tradicionalnom mjestu održavanja komemoracija.

Policija je kasnije uhapsila 13 vodećih aktivista koji su se bili okupili u parku Victoria.

Svi koji su se u ponedjeljak pojavili u sudnici zvanično će biti optuženi za “podsticanje” na nezakonito okupljanje, što povlači kaznu zatvora do pet godina.

Izvor: Agencije