UN zabrinut restriktivnim mjerama SAD-a prema Zarifu

Generalni sekretar UN-a u više navrata je pozivao sve strane da očuvaju nuklearni sporazum (EPA)

Ujedinjeni narodi poručile su Sjedinjenim Američkim Državama da su zabrinuti zbog restriktivnih mjera putovanja uvedenih iranskom ministru vanjskih poslova Mohammadu Javadu Zarifu, saopćio je glasnogovornik Svjetske organizacije.

“Sekretarijat [UN-a] je svjestan restriktivnih mjera koje je nedavno uvela zemlja domaćin osoblju stalne misije Irana pri UN-u i diplomatima te zemlje”, izjavio je Farhan Haq, zamjenik glavnog glasnogovornika generalnog sekretara UN-a Antonia Guterresa.

“Sekretarijat je u bliskom kontaktu sa stalnim misijama SAD-a i Irana pri UN-u po tom pitanju te izrazio svoje brige zemlji domaćinu”, rekao je Haq novinarima na redovnom brifingu za medije.

Američki državni sekretar Mike Pompeo izjavio je ranije da je dao zeleno svijetlo za odobrenje vize Zarifu radi boravka u sjedištu UN-a u New Yorku, dodajući da će Zarifovo kretanje biti značajno ograničeno.

Pogoršani odnosi Irana i SAD-a

Zarifu i drugim članovima iranske delegacije, koji su stigli u New York u nedjelju, bit će dopušteno kretanje između sjedišta UN-a i iranske misije te rezidencije iranskog ambasadora pri UN-u, koja se nalazi u blizini, izjavio je Pompeo za Washington Post.

“Američki diplomati ne hodaju slobodno po Tehreranu, stoga mi ne vidimo nikakvog razloga da se iranski diplomati slobodno kreću New Yorkom”, navodi list riječi Pompea.

Od kako se Washington povukao iz iranskog nuklearnog sporazuma prošle godine, odnosi između dvije zemlje pogoršali su se rastućim napetostima u Omanskom zaljevu, Perzijskom zaljevu i Hormuškom tjesnacu te ponovnim uvođenjem američkih sankcija protiv Irana.

Haq je kazao da je Guterres jasno poručio da je iranski nuklearni sporazum veoma značajno postignuće.

“Generalni sekretar u više navrata je pozivao sve strane da se povinuju odredbama sporazuma i da očuvaju sporazum. U suprotnom, postoji mogućnost konfrontacije u regiji ionako opterećenoj velikim napetostima”, izjavio je Haq, prenosi kineska agencija Xinhua.

Izvor: Agencije