UN: Za pomoć izbjeglim Rohinjama treba 920 miliona dolara

Oko 900.000 izbjeglica naroda Rohinja u Bangladešu su smješteni u neuslovnim kampovima (Reuters)

Ujedinjeni narodi, humanitarne agencije i partnerske nevladine organizacije objavili su da će im u ovoj godini biti potrebno 920 miliona dolara za podršku 900.000 izbjeglica naroda Rohinja, koji su, nakon početka brutalnih vojnih operacija tamošnje vlasti 2017. godine, morali napustiti domove u Mijanmaru i doći u susjedni Bangladeš, gdje su smješteni u neuslovnim kampovima.

Više od polovine procijenjene sume bilo bi namijenjeno za kritične potrebe – hranu, vodu, sanitarije i skloništa, dok bi ostatak bio utrošen na zdravstvene usluge, upravljanje smještajnim kapacitetima i zaštitu, naročito djece.

Fondovi bi, kako je navedeno u zajedničkoj izjavi Visokog komesarijata UN-a za izbjeglice – UNHCR i Međunarodne organizacije za migracije – IOM, poslužili i za podršku najmanje 330.000 ugroženih stanovnika Bangladeša u zajednicama u kojima su smještene Rohinje.

Pomoć u hrani za 860.000 izbjeglica

“Naš humanitarni imperativ sada je da stabiliziramo situaciju s izbjeglicama Rohinja, koje nemaju državu, i njihovih bangladeških domaćina. Nadamo se pravovremenim, unaprijed procjenjivim i fleksibilnim prilozima kako bismo ove godine postigli cilj”, rekao je komesar UN-a za izbjeglice Filippo Grandi.

Preko 745.000 izbjeglica naroda Rohinja napustili su mijanmarsku državu Rakhine od augusta 2017. godine, kada je vojska počela napadati ovu manjinsku muslimansku grupu.

Oni su se pridružili brojci od oko 200.000 drugih izbjeglica Rohinja, koji su već zatražili sigurnost u Bangladešu.

“Želimo pozvati sve zemlje unutar i van ove regije da pokažu solidarnost s Bangladešom i pozovu Mijanmar da počne stvarati uslove za dobrovoljan, siguran i čestit povratak Rohinja u zemlju”, dodao je Grandi.

UNHCR tvrdi da izbjeglicama u Bangladešu trebaju sigurnija i čvršća skloništa i bolja ishrana.

Pomoć u hrani dobija 860.000 izbjeglica, ali samo njih 240.000 jede nešto više osim minimalnih količina riže, leće i ulja.

UN: U Mijanmaru se odvija genocid

Prošlog mjeseca je specijalni izvjestitelj UN-a za ljudska prava u Mijanmaru izjavila je da bi se vrhovnom komandantu mijanmarske vojske trebalo suditi za “genocid” zbog uloge u nasilju, navodeći da je prije povratka Rohinja u Mijanmar neophodno utvrditi odgovornost počinitelja zločina nad njima.

Prošlog oktobra je Marzuki Darusman, čelnik UN-ove misije u Mijanmaru, rekoa je da se od 250.000 do 400.000 Rohinja, koji su ostali u većinskoj budističkoj državi, suočava s najtežim restrikcijama i represijom, dodajući da se u ovoj zemlji odvija genocid.

UN je objavio da je prošle godine primio 655 miliona dolara za pomoć Rohinjama, od traženih 950 miliona dolara.

Izvor: Al Jazeera