Oglasi

UN za osnivanje tijela za istragu zločina protiv Rohinja

Visoka povjerenica Ujedinenih naroda za ljudska prava Michelle Bachelet pozdravila je napore u vezi osnivanja nezavisnog međunarodnog mehanizma za Mijanmar.
Michelle BacheletMichelle Bachelet nova je visoka povjerenica UN-a za ljudska prava i bivša čileanska predsjednicaEPA - Arhiva

Nova visoka povjerenica Ujedinjenih naroda za ljudska prava Michelle Bachelet pozvala je u ponedjeljak na osnivanje međunarodnog tijela zaduženog za skupljanje "dokaza" o najtežim zločinima počinjenima u Mijanmaru protiv Rohinja.

Obraćajući se prvi put Vijeću za ljudska prava, ona je "pozdravila napore zemalja oko osnivanja nezavisnog međunarodnog mehanizma za Mijanmar, zamišljenog da skuplja, konsolidira, čuva i analizira dokaze o najtežim međunarodnim zločinima, kako bi se ubrzalo održavanje procesa pred nacionalnim i međunarodnim sudovima".

"Zatražila je od Vijeća da usvoji rezoluciju" u tom smislu "i predstavi pitanje Općoj skupštini UN-a da je usvoji, kako bi se takav mehanizam mogao uspostaviti", kao što je učinjeno za Siriju, prenosi Hina.

Bachelet je objasnila da bi "taj mehanizam dopunio i podržao" rad Međunarodnog kaznenog suda, koji se u četvrtak proglasio nadležnim za istragu deportacija muslimanske manjine Rohinja, koje bi mogle predstavljati zločin protiv čovječnosti.

Više od 700.000 izbjeglih muslimana

"Radi se o iznimno važnoj etapi, kako bi se prekinulo nekažnjavanje i suočilo s velikom patnjom naroda Rohinja", kazala je nekadašnja čileanska predsjednica.

Godine 2017. više od 700.000 muslimana Rohinja pobjeglo je iz Mijanmara, većinom budističkog, u susjedni Bangladeš nakon ofenzive vojske.

Međunarodni kazneni sud u Haagu odlučio je prošlog tjedna da ima jurisdikciju za optužbe o deportaciji pripadnika muslimanske manjine Rohinja iz Mijanmara, dok tamošnja Vlada negira bilo kakve optužbe o provođenju genocida mijanmarske vojske nad Rohinjama.

Tako je mijanmarska Vlada nedavno odbacila izvješće UN-a o masovnim ubojstvima i grupnim silovanjima Rohinja, u kojem se pozivaju mijanmarski dužnosnici da odgovaraju za optužbe za genocid tijekom kampanje protiv muslimanske manjine.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.