UN za mirno rješenje s Iranom

Ban Ki-moon reagirao je na napise kako bi Izrael mogao napasti Iran (EPA)

Bijela kuća je saopćila da je ovosedmični izvještaj Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) o iranskom nuklearnom programu bio “vrlo alarmantan” i najavila da će nastaviti pritisak na Teheran kako bi “promijenio svoje ponašanje”.

“Oni se moraju usuglasiti sa svijetom i poštovati svoje obaveze s obzirom na njihov nuklearni program. Mi ćemo nastojati na tome u svjetlu ovoga vrlo alarmantnog izvještaja“,  rekao je glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney, prenosi Fena.

IAEA je u najnovijem je izvještaju izrazila “ozbiljnu zabrinutost” zbog vojnog karaktera iranskog nuklearnog programa, što je utvrdila na temelju “vjerodostojnih” informacija koje je dobila u posjed.

Agencija je ozbiljno zabrinuta zbog moguće vojne dimenzije iranskog nuklearnog programa, piše u dokumentu IAEA.

IAEA je od Irana zatražila da “bez oklijevanja” stupi u kontakt s njom i razjasni te informacije.

Američka državna sekretarka Hillary Clinton zatražila je od Kine da iskoristi svoj utjecaj i poveća pritisak na Iran nakon novih optužbi da Teheran nastavlja s programom za proizvodnju nuklearnog oružja, izjavili su američki zvaničnici.

Istup Hillary Clinton

Ona je pred samit Azija-Pacifik detaljno razgovarala o Iranu i pozivima Zapada da se uvedu dodatne sankcije islamskoj državi, prenio je AFP izjavu američkog zvaničnika.

Američka državna sekretarka je rekla da je “ključno da kineski državnici komuniciraju privatno, ali i javno s iranskim vlastima, koje su na opasnom kursu”, naveo je zvaničnik koji je prisustvovao razgovorima, ali je tražio da mu se ne navodi ime.

Kina, koja je, zajedno s Rusijom, jedan od glavnih diplomatskih potpora Irana, odbacila je pozive za uvođenje dodatnih sankcije i insistirala na daljem dilalogu o iranskom nuklearnom pitanju.

IAEA je saopćila da je “ozbiljno zabrinuta” zbog “pouzdanih informacija” da je Iran “preduzimao aktivnosti povezane s razvojem uređaja za izazivanje nuklearnih eksplozija”.

Američki zvaničnici su rekli da je Hillary Clinton također zatražila od Kine saradnju u okončanju nuklearnog programa Sjeverne Koreje i ubeđivanju sirijskog lidera Bashara al-Assada da obustavi smrtonosne obračune s opozicijom, javio je Tanjug.

Ona je iskoristila priliku i da izrazi zabrinutost zbog stanja ljudskih prava u Kini i njene makroekonomske politike, ali je rekla da SAD ne pokušavaju ograničiti sve snažniju azijsku silu.

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda (UN) Ban Ki-moon pozvao je na pronalaženje diplomatskog rešenja za nesuglasice u vezi s iranskim nuklearnim programom.

On je izjavu dao u očitom reagiranju na pisanja medija da bi Izrael mogao napasti iranska nuklearna postrojenja, prenio je Reuters.

“On (Ban) je ponovio pozive Iranu da se saglasi sa svim relevantnim rezolucijama Vijeća sigurnosti i boardom guvernera IAEA”, rekao je glasnogovoernik UN-a Martin Nesirki novinarima.

“Generalni sekretar je ponovio svoje uvjerenje da je rješenje postignuto pregovorima, prije nego vojnim putem, jedini način da se reši to pitanje”, dodao je Nesirki.

Šest rezolucija

Tenzije u vezi s iranskim nuklearnim programom porasle su ranije ove sedmice, kada je IAEA saopćila u izvještaju da je Teheran radio na izradi nuklearne bombe i da možda još izvodi tajna istraživanja s tim ciljem.

Spekulacije medija o mogućoj akciji SAD-a ili Izraela također su intenzivirane tokom posljednjih sedmica, javio je Tanjug.

Od 2006. godine UN su usvojile šest rezolucija u kojima se od Teherana traži da odustane od programa obogaćivanja urana, a četiri rezolucije predvidjele su i uvođenje sankcija Islamskoj Republici.

SAD, Evropska unija (EU) i njihovi evropski saveznici sumnjaju da je suština programa obogaćivanja urana u Iranu izrada nuklearne bombe.

Teheran, koji odbija prekinuti program, negira da namjerava razviti oružje i da su njegove nuklearne ambicije usmjerene u mirnodopske svrhe.

Izvor: Agencije