UN: Za četiri mjeseca u Siriji poginulo više od 1.000 civila

Meta napada navodno je bilo selo Joubas kod grada Sareqeba, istočno od pokrajine Idlib (Anadolija)

Michelle Bachelet, komesarka Ujedinjenih naroda za ljudska prava, izjavila je u srijedu da je njen ured za posljednja četiri mjeseca registrirao više od 1.000 poginulih civila u Siriji.

Dodala je da ih je većina stradala u zračnim i kopnenim napadima snaga odanih predsjedniku Basharu al-Assadu i njihovih saveznika, prenosi Anadolija.

Bachelet je iznijela podatak da je u ratom razorenoj zemlji od 29. aprila do 29. augusta ove godine ubijeno 1.089 civila, među kojima 304-ero djece.

Istakla je da se čak 1.031 smrtni slučaj pripisuje Vladinim snagama i njenim saveznicima u provincijama Idlib i Hama, dok su za preostalih 58 ubijenih odgovorni ostali učesnici u sukobima.

Idlib posljednje uporište opozicije

Pokrajina Idlib, blizu sirijske granice s Turskom, posljednje je uporište opozicije u Siriji.

U Idlibu, kao utvrdi sirijske opozicije, živi približno četiri miliona stanovnika i interno raseljenih, koji su meta stalnih režimskih napada.

Uz posredstvo Turske i Rusije, u Sočiju je 17. septembra 2018. postignut dogovor o primirju u Idlibu i uspostavljanju zone deeskalacije za civile.

Shodno dogovoru, opozicijske snage u oktobru su povukle teško naoružanje iz regije, a snage odane Assadovom režimu nisu obustavile artiljerijske i zračne napade u njoj.

Izvor: Agencije