UN: ‘Vrlo vjerovatno’ da su sirijska vlada i saveznici napadali bolnice

UN-a pripisuje mali broj ispitanih incidenata nedostatku osoblja na terenu (Reuters)

“Vrlo je vjerovatno” da su sirijske vladine snage i njihovi saveznici odgovorni za niz smrtonosnih napada na zdravstvene ustanove na sjeverozapadu Sirije, navodi se u sažetku interne istrage Ujedinjenih naroda.

Sažetak, čiji je primjerak vidjela Al Jazeera, kaže da je “vrlo vjerovatno” da su vlada predsjednika Bashara al-Assada ili njeni saveznici stajali iza tri od sedam napada koje je istražio odbor.

Iz UN-a su kazali da je “vjerovatno” da su sirijska vlada ili njihovi saveznici izveli jedan napad, istovremeno ukazujući na postojanje jednog slučaja u kojem je “vrlo vjerovatno” da su vladine snage djelovale same.

“Kada kažu njeni saveznici, što je ono što se spominje u izvještaju, znamo da postoji samo jedan koji uz sirijsku vladu ima zračne snage i to je Rusija”, rekao je James Bays, reporter Al Jazeere, izvještavajući iz sjedišta UN-a u New Yorku.

Nedostatak osoblja UN-a na terenu

Istraga je, također, našla “vjerovatnim” da su smrtonosni napad na palestinski izbjeglički kamp u sirijskom Halepu izvele naoružane opozicione grupe, ili Hay'et Tahrir al-Sham (HTS), ranije poznat kao Front al-Nusra.

Sažetak, koji je pripremio generalni sekretar UN-a Antonio Guterres na temelju povjerljivog internog izvještaja na 185 stranica, poslan je na adrese 15 članica Vijeća sigurnosti UN-a.

“Utjecaj neprijateljstava na civilna i humanitarna mjesta na sjeverozapadu Sirije jasan je podsjetnik na važnost da sve strane u sukobu poštuju i osiguraju poštovanje međunarodnog humanitarnog prava”, rekao je Guterres. “Prema brojnim izvještajima, strane to nisu učinile.”

Šef UN-a pripisao je mali broj ispitanih incidenata nedostatku osoblja na terenu, što je otežalo utvrđivanje onoga što se dogodilo.

Izvor: Al Jazeera i agencije