UN: Vjerodostojni dokazi povezuju Bin Salmana s ubistvom Khashoggija

Protiv saudijskog princa prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana trebala bi biti pokrenuta istraga zbog ubistva saudijskog novinara Jamala Khashoggija, zaključeno je u izvještaju Ujedinjenih naroda, uz navođenje da postoje “vjerodostojni dokazi” o njegovoj povezanosti s ovim djelom.

Istražiteljica UN-a za vansudska pogubljenja Agnes Callamard objavila je u srijedu svoj izvještaj o ubistvu Jamala Khashoggija, u kojem se navodi da se radi o “vansudskom pogubljenju, za koje je odgovorna Kraljevina Saudijske Arabije”.

Reporter Al Jazeere James Bays izvještava iz sjedišta UN-a u New Yorku da je veoma jasno “ko se okrivljuje u izvještaju”.

“Ona [Agnes Callamard] kaže da je Saudijska Arabija odgovorna za ubistvo s predumišljajem. To u potpunosti uništava zvaničnu saudijsku priču da se radilo o planu da se Khashoggi zatoči i odvede u Saudijsku Arabiju”, dodaje Bays. 

Poziv Trumpu da poduzme akciju

Još nema reakcije iz Rijada, kojem je unaprijed poslan izvještaj na 100 strana.

Reporter Al Jazeere Hashem Ahelbarra izvještava ispred saudijskog konzulata u Istanbulu, gdje je ubijen Khashoggi u oktobru prošle godine, da će izvještaj vjerovatno dati Turskoj “podstrek” u namjeri da izvrši pritisak na američkog predsjednika Donalda Trumpa da “poduzme akcije protiv Bin Salmana”.

Callamard, koja je vodila međunarodnu istragu o ubistvu Khashoggija u saudijskom konzulatu u Istanbulu, rekla je nakon posjete Turskoj ove godine kako dokazi upozoravaju da je riječ o brutalnom zločinu, koji su “planirali i počinili” saudijski dužnosnici.

Khashoggijevi posmrtni ostaci nisu pronađeni, no Callamard je rekla kako je, uz tim forenzičkih i pravnih stručnjaka, imala pristup dijelovima “zastrašujućih i jezivih audio zapisa” njegovog ubistva, koje je priskrbila turska obavještajna agencija.

Američka Centralna obavještajna agencija – CIA i pojedine zapadne zemlje vjeruju kako je princ prijestolonasljednik Mohammed bin Salman, de facto vladar Saudijske Arabije, naredio operaciju ubistva Khashoggija, kritičara i kolumnista za Washington Post.

Saudijski dužnosnici odbacili su takve sumnje.

Khashoggijevo ubistvo, koje je 2. oktobra počinio tim saudijskih operativaca, izazvalo je zgražanje diljem svijeta te narušilo ugled princu kojeg je zapad ranije cijenio zbog uvođenja naprednih promjena u svojoj izrazito konzervativnoj kraljevini, uključujući porezne reforme, infrastrukturne projekte te dopuštanje ženama da voze.

SAD želi ‘opipljiv napredak’

Callamard je osudila nedostatak transparentnosti na tajnim saslušanjima 11 osoba osumnjičenih za ubistvo u Saudijskoj Arabiji.

Pozvala je saudijske vlasti da otkriju imena okrivljenika, optužbe i sudbinu desetoro koji su prvi uhapšeni.

Administracija predsjednika SAD-a Donalda Trumpa pritisnula je blisku saveznicu na Bliskom istoku, Saudijsku Arabiju, da pokaže “opipljiv napredak” u nastojanju da osudi one koji stoje iza Khashoggijeva ubistva.

Washington želi da Saudijci to učine prije prve godišnjice njegova ubistva, rekao je prošle sedmice viši dužnosnik vlade.

Callamard bi 26. juna trebala predstaviti svoj izvještaj UN-ovom Vijeću za ljudska prava, gdje je članica i Saudijska Arabija.

Francuska državljanka također je čelnica Globalne inicijative za slobodu izražavanja na Univerzitetu Columbia u New Yorku.

Izvor: Al Jazeera i agencije