Oglasi

UN usvojio rezoluciju protiv militarizacije Krima

Rezoluciju je podržalo 66 zemalja, dok je 19 bilo protiv, a 72 su bile suzdržane.
Anketuje u novembru ispunilo 30.364 ljudi iz Ujedinjenih naroda i njihovih agencija Arhiva

Generalna skupština Ujedinjenin naroda usvojila je u rezoluciju, koju je predložila Ukrajina, protiv militarizacije Krima i Azovskog i Crnog mora.

U ovom dokumentu se navodi da prisustvo ruske vojske na Krimu protivriječi nacionalnom suverenitetu, političkoj nezavisnosti i teritorijalnom integritetu Ukrajine, prenosi Tass.

Uz to, osuđuje se Rusija zbog toga što je izgradila most preko Kerčkog moreuza.

Rezoluciju je podržalo 66 zemalja, dok je 19 bilo protiv, a 72 su bile uzdržane.

Amandmani Sirije i Irana

Istovremeno, Generalna skupština UN-a odbacila je amandmane koje su predložili Iran i Sirija, a koji imaju za cilj da se taj dokument izbalansira i koji podsjećaju na sporazume iz Minska, navodi ruska agencija.

Rusko ministarstvo odbrane saopćilo je u ponedeljak da je rasporedilo više od deset suhoja SU-27 i SU-30 borbenih aviona na Krimu, nakon što je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao da Ukrajina navodno priprema "provokaciju" u blizini Krima krajem godine.

Ministarstvo je saopćilo da su avioni raspoređeni u vojnu bazu Belbek na Krimu, gde će biti trajno stacionirani.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.