Oglasi

UN upozorava da situacija u Boliviji izmiče kontroli

UN je upozorio da bi nasilje u Boliviji moglo da se 'otme kontroli', nakon što je u sukobima poginulo najmanje osam osoba.
Visoka povjerenica UN za ljudska prava Michelle Bachelet istakla je da bi eskalacija nasilja mogla da ugrozi demokratski proces u toj zemljiEPA

Ujedinjeni narodi upozorile su da bi nasilje u Boliviji moglo da se "otme kontroli", nakon što je u sukobima snaga sigurnosti i pristalica bivšeg predsjednika Eva Moralesa poginulo najmanje osam osoba, piše Tanjug.

Visoka povjerenica UN za ljudska prava Michelle Bachelet istakla je da bi eskalacija nasilja mogla da ugrozi demokratski proces u toj zemlji.

"Plašim se da bi situacija u Boliviji mogla da izmakne kontroli ako se vlasti prema njoj ne budu odnosile uz puno poštovanje ljudskih prava", navela je ona u saopštenju.

Ona je dodala da represivne akcije vlasti mogu da ugroze svaku mogućnost za dijalog.

Eskalacija političke krize

Politička kriza u Boliviji eskalirala je nakon što su snage sigurnosti u subotu otvorile vatru na pristalice Eva Moralesa pri čemu je ubijeno najmanje osmero, a povrijeđene su desetine ljudi, što ugrožava napore privremene vlade da obnovi stabilnost nakon ostavke bivšeg predsjednika.

Demonstranti i rodbina žrtava okupili su se na mjestu pucnjave, uzvikujući: "Građanski rat, odmah!"

Evo Morales, kojem je u Meksiku odobren azil nakon ostavke na mjesto predsjednika Bolivije, napisao je na Twitteru da se dogodio masakr.

Demonstranti su naveli da je policija pucala kada su okupljeni građani pokušali da probiju vojni kontrolni punkt.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.