UN: Ukinuti zabranu putovanja za osobe zaražene HIV-om

HIV, AIDS
U 19 zemalja stranci zaraženi virusom humane imunodeficijencije mogu biti deportirani (EPA)

Agencije Ujedinjenih naroda su od 48 zemalja koje i dalje ograničavaju putovanje za ljude zaražene virusom HIV-a zatražile da ukinu takva pravila.

“Ograničenja za putovanje povezana sa zarazom HIV-om potiču isključenost i netoleranciju održavanjem opasne i netočne ideje da ljudi koji se kreću šire bolest”, rekla je Mandeep Dhaliwal, dužnosnica Programa za razvoj UN-a.

Od 48 zemalja, među kojima su Australija, Egipat, Maldivi i Indonezija, većina zabranjuje ulazak ili boravak ovisno o statusom zaraze virusom HIV-a svakog pojedinca.

U 19 zemalja stranci zaraženi virusom humane imunodeficijencije – HIV mogu biti deportirani. 

‘Kršenje ljudskih prava’

“Ograničavanje putovanja na temelju statusa zaraženosti HIV-om je kršenje ljudskih prava”, rekla je Gunilla Carlsson, čelnica Agencije UN-a koja se bori protiv HIV-a i AIDS-a – UNAIDS.

Većina zemalja u kojima su još uvijek aktivne takve mjere su zemlje Bliskog Istoka i Sjeverne Afrike, no ograničenja za putovanja mogu se pronaći i u zemljama Istočne Europe, Središnje Azije, Jugoistočne Azije, na Pacifiku i Karibima.

Deseci antiretrovirusnih lijekova razvijeni su za liječenje HIV-a otkako je virus otkriven 1981. godine.

UN nastoji proširiti pristup antiretroviralnoj terapiji koja se bori protiv virusa i znatno smanjuje rizik prijenosa zaraze.

Izvor: Agencije