UN: Ubistvo Hainesa je kukavički čin

Haines je radio u Hrvatskoj kao humanitarni radnik, gdje se i oženio (AP)

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih Naroda (UN) osudilo je “gnusno i kukavičko ubistvo” Britanca Davida Hainesa, koje su navodno počinili pripadnici organizacije Islamska država, javlja Tanjug.

“Ovaj zločin je tragičan podsjetnik o sve većoj opasnosti sa kojom se svaki dan u Siriji suočavaju humanitarni radnici”, navodi se u jednoglasno usvojenom saopćenju Vijeća sigurnosti UN-a.

U saopćenju se ističe da Islamska država mora biti poražena i da “netolerancija, nasilje i mržnja, što ih ta organizacija zagovara moraju biti iskorijenjeni”.

Vijeće sigurnosti je pozvalo na neodložno, sigurno i bezuslovno oslobađanje svih onih koje Islamska država drži kao taoce, prenosi Tanjug.

Hainesov humanitarni put

David Haines je bio zarobljen u Siriji 2013. godine, a prema pisanju britanske štampe, 12 godina je služio u zrakoplovstvu, poslije čega je počeo da učestvuje u humanitarnim misijama, pa je 2011. u Libiji bio na čelu humanitarnog programa Međunarodne organizacije invalida, koja je pomagala djeci, a zatim i u Južnom Sudanu.

U trenutku zarobljavanja u Siriji je boravio sa humanitarnom misijom u okviru francuske nevladine organizacije Agencija za tehničku saradnju i razvoj ACTED.

Nakon rata u Hrvatskoj radio je kao humanitarni radnik u toj zemlji, a oženio se u Sisku.

Navodno ubistvo Hainesa prikazano je na videosnimku na kojem maskirani muškarac govori da je Haines ubijen zato što je britanski premijer David Cameron obećao da će naoružati kurdske borce Pešmerge u Iraku u borbi protiv pripadnika grupe Islamska država.

Videosnimak prikazuje kako maskirani muškarac ubija 44-godišnjeg Hainesa u pustinji.

Ranije je grupa IS, navodno, usmrtila američke novinare Jamesa Foleyja i Stevena Sotloffa.

Izvor: Agencije