UN: U južnoj Africi glad prijeti 45 miliona ljudi

Najviše zabrinjava stanje u Zimbabveu, gdje glad prijeti gotovo osam miliona ljudi, ili polovini stanovnika (EPA)

Zbog suše, poplava i ekonomske krize u nekim zemljama, glad prijeti 45 miliona ljudi, što je rekordan broj, upozoravaju Ujedinjeni narodi.

“Kriza gladi poprima neviđene razmjere i naša zapažanja s terena pokazuju da će se pogoršati”, upozorava u saopćenju regionalna čelnica Svjetskog programa za hranu (WFP) Lola Castro.

Već petu godinu čitav južni vrh afričkog kontinenta trpi sušu, koju pogoršava klimatska pojava poznata kao El Nino, što loše utječe na urod poljoprivrednih kultura u 16 zemalja u tom dijelu svijeta, koje su uglavnom veoma siromašne.

Porast temperatura u svijetu uzrokuje, također, na tom području sve razornije oluje i ciklone, prenosi Hina.

Mnoge porodice širom svijeta ostaju na životu samo zahvaljujući humanitarnoj pomoći.

Zabrinjavajuće stanje

Ove godine WFP planira dopremiti pomoć 8,3 miliona ljudi koji žive u prilikama prehrambene nesigurnosti u Zimbabveu, Zambiji, Mozambiku, na Madagaskaru, u Namibiji, Lesotu, Esvatiniju i Malaviju.

Najviše zabrinjava stanje u Zimbabveu, gdje, po ocjeni WFP-a, glad prijeti gotovo osam miliona ljudi, ili polovini stanovnika.

“Zimbabve je među četirima zemljama svijeta gdje je prehrambena nesigurnost najveća”, rekla je krajem novembra posebna UN-ova izvjestiteljica za pravo na hranu Hilal Elver, povodom posjete toj zemlji.

UN-ova agencija za hranu je ponovo uputila svesrdan poziv međunarodnoj zajednici i donatorima u kojemu upozorava da trenutno ima tek 205 od 489 miliona dolara potrebnih za finansiranje projekata hitne dopreme humanitarne pomoći.

“Ne dobijemo li potrebna sredstva, nemamo druge mogućnosti nego manje pomagati ljudima kojima je pomoć potrebna, dajući im manje”, zaključila je Castro.

Izvor: Agencije