UN: U Jemenu do sada najveća pothranjenost djece

Pothranjenost u Jemenu dodatno se pogoršala ove godine (EPA)

U dijelovima Jemena akutna pothranjenost djece na najvišem je nivou, što pojačava upozorenja da se zemlja približava strahovitoj krizi s hranom, upozoravaju Ujedineni narodi u izvještaju objavljenom u utorak.

Pothranjenost u Jemenu dodatno se pogoršala ove godine jer su pandemije korona virusa, ekonomski pad, poplave, eskalirajući sukob i uveliko nedostatno finansiranje pomoći u 2020. godini dodatno otežali već postojeću beznadnu situaciju zbog gladi nakon gotovo šest godina rata.

“Upozoravamo od jula da je Jemen na rubu katastrofalne krize opskrbe hranom. Ako rat sada ne završi, približavamo se nepovratnoj situaciji i riskiramo da umre cijela generacija male djece u Jemenu”, rekla je Lise Grande, UN-ova humanitarna koordinatorica za Jemen.

Većina živi od humanitarne pomoći

Prema UN-ovoj klasifikaciji o stanju pothranjenosti u južnom Jemenu, u izvještaju IPC-a (Integrated Food Security Phase Classification) iznosi se da su slučajevi akutne pothranjenosti djece mlađe od pet godina porasli za oko 10 posto u 2020. gbodini, na više od pola miliona.

Slučajevi djece s teškom akutnom pothranjenošću porasli su za 15,5 posto, a najmanje četvrt miliona trudnica ili dojilja također treba liječenje zbog pothranjenosti, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Oko 1,4 miliona djece mlađe od pet godina živi na jugu Jemena, koji je pod nadzorom međunarodno priznate vlade Jemena.

Podaci za sjeverni Jemen, gdje živi većina Jemenaca, a kontroliraju ga pobunjeni Husi, još nisu dostupni.

U Jemenu glad službeno nikad nije proglašena.

Prema UN-u, Jemen je zemlja s najvećom humanitarnom krizom na svijetu – 80 posto stanovnika oslanja se na humanitarnu pomoć.

Programi se zatvaraju i smanjuju

Prehrana i druga pomoć zahvaljujući kojoj milioni ljudi nisu umrli od gladi i bolesti postepeno se gase zbog akutne nestašice finansiranja ove godine.

UN je saopćio da je do do sredine oktobra dobio samo 1,43 milijarde dolara – od 3,2 milijarde dolara potrebnih za cjelokupnu humanitarnu pomoć Jemenu ove godine.

Programi su se počeli zatvarati i smanjivati.

Organizacija je rekla da hitno treba 50 miliona dolara za jačanje humanitarnih programa za hranu.

Koalicija pod vodstvom Saudijske Arabije intervenirala je u Jemenu u martu 2015. godine, kako bi obnovila jemensku vladu, koju su Husi svrgnuli sa vlasti u glavnom gradu Sani krajem 2014. godine.

Husi kažu da se bore protiv korupcije.

Izvor: Agencije