UN: U 2019. u svijetu 272 miliona migranata

Prema izvještaju UN-a, u SAD-u se nalazi 51 milion migranata (EPA)

U svijetu je 2019. bilo 272 miliona migranata, ili 51 milion više nego 2010. godine, a većinu prihvataju Evropa (82 miliona) i Sjeverna Amerika (59 miliona), piše u izvještaju Ujedinjenih naroda objavljenom u utorak.

Slijede sjeverna Afrika i zapadna Azija s po 49 miliona migranata, navode autori izvještaja iz službi odjela za ekonomska i socijalna pitanja UN-a.

Danas migranti predstavljaju 3,5 posto stanovništva, prema 2,8 posto 2000. godine, precizira se u dokumentu, prenosi Hina.

Prisilna raseljavanja ljudi preko međunarodnih granica rastu, te je broj izbjeglica i potražitelja azila narastao za 13 miliona od 2010. do 2017. godine. 

„Ti podaci bitni su za razumijevanje važne uloge migranata i migracija u razvoju zemalja iz kojih dolaze migranti tako i odredišnih država“, otkriva u saopštenju Liu Zhenmin, podsekretar UN-a za ekonomska i socijalna pitanja.

Najviše migranata u SAD-u

Omogućavanje uredne i sigurne migracije doprinosi postizanju ciljeva održivog razvoja koje je odredio UN, dodao je.

Polovina od 272 miliona migranata u svijetu živi u samo desetak zemalja.

Pojedinačno, Sjedinjene Države na prvom su mjestu s 51 milionom migranata, a drugo mjesto dijele Njemačka i Saudijska Arabija sa po 13 miliona.

Na trećem je mjestu Rusija s 12, a slijede je Velika Britanija s 10, Ujedinjeni Arapski Emirati s devet, te Francuska, Kanada i Australija s po osam miliona migranata.

Među zemljama porijekla Indija vodi s 18 milijuna državljana koji žive u inostranstvu.

Izvor: Agencije