UN: Turska da istraži moguće ratne zločine na sjeveru Sirije

Iz UN-ovog ureda za ljudska prava (OHCHR) navode kako imaju „alarmirajuće ponavljanje ogromnih prekršaja proteklih mjeseci“ (AFP)

Iz UN-a pozivaju Tursku da istraži moguće ratne zločine i druge prekršaje ljudskih prava koje su navodno počinile oružane grupe na sjeveru Sirije koji je pod turskom kontrolom, prenosi Al Jazeera English pozivajući se na agencije.

Michelle Bachelet, UN-ova povjerenica za ljudska prava, navela je kako su nasilje i kriminal u porastu u tim dijelovima Sirije.

U saopćenju od petka, iz UN-ovog ureda za ljudska prava (OHCHR) gdje je i Bachelet, navode kako imaju „alarmirajuće ponavljanje ogromnih prekršaja proteklih mjeseci“ gdje je dokumentirana povećana stopa ubistava, otmica, nezakonitog premještanja ljudi, otimanja zemlje i imovine, te nasilno izbacivanje iz domova bez očite vojne potrebe.

Dalje se navodi kako među žrtvama su ljudi koji se smatraju povezani sa protivničkim stranama ili koji su kritizirali grupe koje su povezane sa Turskom, navode iz ureda Bachelet.

Povećane borbe između raznih oružanih grupa povezanih sa Turskom oko raspodjele moći dovodi do civilnih žrtava i oštećivanja civilne infrastrukture, kaže OHCHR.

Bachelet je pozvala Tursku da „hitno pokrene nepristranu, transparentnu i nezavisnu istragu incidenata koje smo potvrdili, provjeri sudbinu onih pritvorenih i otetih od strane oružanih grupa i pozove na odgovornost one koji su odgovorni za, u nekim slučajevima, zločine po međunarodnom pravu uključujući ratne zločine“.

Turska reakcija

Iz ureda Bachelet navode kako je od početka godine do proteklog ponedjeljka potvrđena smrt najmanje 116 civila zbog eksplozija improviziranih eksplozivnih uređaja ili neeksplodiranih ubojitih sredstava iz rata, dok su još 463 civila ranjena.

Nešto kasnije, iz turskog Ministarstva vanjskih poslova su kritizirali stav Bachelet i „oštro osudili činjenicu da se ne spominje sirijski režim niti terorističke organizacije PKK/YPG koji su glavni uzrok prekršaja u izvještaju“.

Ankara smatra kako su Jedinice narodne zaštite (YPG) sirijskih Kurda, koje imaju podršku SAD-a, povezane sa Radničkom kurdistanskom partijom (PKK) u Turskoj.

„U potpunosti odbijamo neosnovane optužbe protiv sirijskih opozicijskih grupa i neosnovane tvrdnje protiv naše države u vezi sa ovim grupama“, dodaju iz Turske.

Izvor: Al Jazeera i agencije