UN: Trećina žena širom svijeta izložena nasilju

Na globalnom nivou, 137 žena svako dana bude ubijeno od člana porodice, kaže se u izvještaju UN-a (Arhiva)

Bez obzira na njihov prihod, obrazovanje i starost, trećina žena širom svijeta podvrgnuta je fizičkom ili seksualnom nasilju od intimnog partnera, pokazuje izvještaj Ujedinjenih naroda.

Izvještaj “Žene u svijetu, trendovi i statistika za 2020. godinu”, objavljen ovih dana, nasilje nad intimnim partnerima definirao je kao najčešći oblik zlostavljanja, a 18 posto žena doživjelo je takvo nasilje u posljednjih 12 mjeseci.

Navodi se da nasilje nad intimnim partnerima dostiže vrhunac tokom reproduktivnih godina žena i u razvijenim i u zemljama u razvoju.

Žene i djevojke također su izložene seksualnom uznemiravanju od okoline, uključujući članove njihove porodice.

Na globalnom nivou 137 žena svakog dana bude ubijeno od člana porodice.

Postignut značajan napredak

Postignut je značajan napredak jer se stavovi žena mijenjaju, a nasilje intimnih partnera postaje sve manje prihvatljivo.

Prihvatanje žena da ih partneri tuku opalo je u gotovo 75 posto zemalja u periodu od 2012. do 2019. godine.

U 152 zemlje (82 posto) zakoni protiv nasilja u porodici ne se mogu baviti tim pitanjem globalno, a razlike su najveće u sjevernoj Africi, zapadnoj Aziji i subsaharskoj Africi, gdje je manje od 50 posto zemalja usvojilo takve zakone.

Samo 103 zemlje (69 posto) imaju zakone o seksualnom uznemiravanju, dok 43 (27 posto) imaju zakone koji direktno pokrivaju silovanje u braku.

Izvještaj je naglasio da mjere globalnog zaključavanja preduzete kako bi se zaustavilo širenje pandemije korona virusa dovode do nesigurnog okruženja za mnoge žene i djevojke, jer povećavaju rizik od nasilja od intimnih partnera.

Izvor: Agencije