UN treba usvojiti snažnu rezoluciju o Siriji

Ban Ki-moon je potvrdio povratak tima za hemijsko oružje u Siriju (EPA)

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon potvrdio je u utorak povratak tima za hemijsko oružje u Siriju, kako bi se dodatno ispitale tvrdnje o napadima.

On je pozvao svjetske lidere da prestanu raspirivati krvoproliće u Siriji i dovesti obje strane za pregovarački sto kako bi okončali krizu u toj zemlji.

Smrtonosni napad u Damasku

Sedam osoba je ubijeno, a petnaestak ranjeno u utorak u napadu autobombom u jednoj četvrti na jugu Damaska, izvijestila je Sirijska opservatorija za ljudska prava.
Napad je izveden u četvrti Tadamon, koju uglavnom kontroliraju pobunjenici.
Eksplozija je ipak pogodila zonu koja je u rukama režima predsjednika Bashara al-Assada, javlja agencija AFP.
“Neki ranjenici su u teškom stanju, a kuće su oštećene”, precizirala je Opservatorija, koja se oslanja na široku mrežu aktivista i medicinskih izvora.
Sirijska državna televizija pripisala je eksploziju “teroristima”, što je naziv za pobunjenike.
Četvrt Tadamon se nalazi na južnoj periferiji Damaska, blizu palestinskog izbjegličkog kampa Yarmouk, koji je pozornica svakodnevnih sukoba između vojske i pobunjenika.

U svom godišnjem govoru o stanju u svijetu upućenom svjetskim liderima na Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda, Ban je rekao da je reagiranje na prošlomjesečnu “gnusnu upotrebu hemijskog oružja” u blizini Damaska “stvorilo diplomatski zamah i jedinstvo”.

On je također pozvao Vijeće sigurnosti UN-a da usvoji snažnu rezoluciju u vezi američko-ruskog sporazuma o stavljanju sirijskog hemijskog oružja pod međunarodnu kontrolu, koji je postignu nedavno u Ženevi.

Odbrana prijetnji silom

Ban je istovremeno pozvao da budu kažnjeni počinioci napada od prošlog mjeseca, najverovatnije pred Međunarodnim krivičnim sudom.

Američki predsjednik Barack Obama zatražio je u utorak da se donese snažna rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a za Siriju, ističući da se sirijski režim mora suočiti s posljedicama posle upotrebe hemijskog oružja.

On je u govoru pred Generalnom skupštinom UN-a stao u odbranu svoje prijetnje silom protiv sirijskog predsjednika Bashara al-Assada i osudio kritičare koji optužuju SAD za nedosljednost, prenio je AFP.

“Mora biti donijeta snažna rezolucija Vijeća sigurnosti kako bi se verificiralo da li Assadov režim ispunjava svoje obaveze. Ako to nije slučaj, mora snositi posljedice”, rekao je Obama svjetskim liderima.

On je osudio i one koji sumnjaju u to da je Assad izveo hemijski napad 21. augusta.

Assad nema legitimitet

“Te rakete su ispaljene sa teritorije koju kontrolira režim i pale su u pobunjeničku zonu”, kazao je on.

“Ne vjerujem da vojna akcija, bilo da je izvedu snage spolja ili unutar Sirije, može postići trajni mir. Isto tako, ne vjerujem da bi SAD ili bilo koja nacija mogli odlučiti ko će voditi Siriju”, rekao je Obama.

Hollande poziva na intervenciju

Francuski predsjednik Francois Hollande pozvao je UN da intervenira u Siriji.
On je na debati u Generalnoj skupštini UN-a rekao da sirijska kriza traje godinama te pozvao UN na intervenciju.
“Trebali bismo intervenirati. To je čast UN-a. Sirijski predsjednik Bashar Al-Assad bi treba momentalno podnijeti ostavku. Turska i Liban pate zbog velikog broja sirijskih izbjeglica. Dokle god traje ova kriza, situacija je opasna za obje zemlje”, poručio je Hollande.

“Ipak, smatram da lider koji je pobio svoje građane i djecu ne može imati legitimitet da vodi raspadnutu zemlju”, naveo je američki predsjednik za Assada.

Turski predsjednik Abdullah Gul je izrazio podršku i zadovoljstvo zbog postignutog sporazuma između Amerike i Rusije u vezi s razoružavanjem Sirije od hemijskog oružja i naglasio da bi taj sporazum trebao obavezati i Vijeće sigurnosti UN-a da donese konkretne poteze u pravcu rješavanja sirijske krize, javila je agencija Anadolija.

“Potpuno uništavanje hemijskog oružja u sirijskim skladištima će omogućiti lakše disanje i manje briga u Siriji i cijeloj regiji. Turska, kao susjed Sirije, ponajviše želi da se ta oružja transparentno unište”, kazao je on u obraćanju na 68. sjednici Generalne skupštine UN-a.

Naglasivši da priča o uništavanju hemijskog oružja u Siriji ne smije u drugi plan staviti činjenicu da je to oružje nedavno korišteno u napadima na civile, Gul je kazao da se počinioci tog monstruoznog napada moraju izvesti pred lice pravde.

Zatvoranje očiju pred stradanjem Sirijaca

On je izrazio nadu da će postignuti sporazum o uništenju sirijskog hemijskog oružja biti početak uspostave sistema koji će rezultirati predajom i uništenjem svih oružja za masovno uništenje u regiji Bliskog istoka.

“Sukobi u Siriji nisu počeli upotrebom hemijskog oružja, a neće ni biti okančani posljednjim sporazumom o njegovom uništavanju. Odbijamo svaku vrstu podrške stavovima koji ukazuju na problem načina stradanja, a ne osuđuju svaku vrstu ubijanja ljudi. Takvi stavovi su neprihvatljivi. Postignuti sporazum o uništavanju hemijskog oružja u Siriji ne smije ponuditi priliku sirijskom režimu da bude lišen odgovornosti za sva druga zla koja je počinio svom narodu”, poručio je Gul.

On smatra da je neuspjeh Vijeća sigurnosti UN-a u provedbi svojih obaveza i okončanju krvoprolića u Siriji sramotno i da je žalosna činjenica da je, preokupljena nekim geopolitičkim interesima, međunarodna politika zatvorila oči pred stradanjem stotina hiljada Sirijaca.

Gul podsjeća da stalno dobijamo vijesti o porastu broja poginulih iz Sirije i upozorava da bi taj broj mogao biti i duplo veći i u slučaju da krvoproliće prestane ovog časa.

Podsjetivši i na ranija iskustva u svijetu, Gul upozorava da će i nakon okončanja rata u Siriji ostati niz problema, jer su brojne susjedne zemlje primile veliki broj sirijskih izbjeglica i da bi ta situacija u tim zemljama mogla izazvati različite socijalne i političko-ekonomske krize.

Najsvirepija vrsta sukoba

“Građanski ratovi su najsvirepija vrsta sukoba. To je prilika za eskalaciju radikalizama i diskriminacija, koje potom predstavljaju opasnost i po zemlje cijele regije. Moramo biti svjesni ove prijetnje i znati da se svakim izgubljenim danom udaljavamo od mogućnosti rješavanja krize u Siriji”, tvrdi turski predsjednik.

Gul smatra da su izjave svjetskih lidera o podršci rješavanju sirijske krize povećale očekivanja i ugroženih Sirijaca, ali da se, pored te retorike, brojni svjetski zvaničnici u svojim domovima daleko od Sirije samo zgražavaju na snimke svirepih ubistava u toj zemlji i da ne čine ništa na planu njihovog zaustavljanja.

“Sirijski narod je preživio najstrašnije zločine 21. stoljeća, a međunarodna javnost ne čuje vapaje sirijskog naroda za pomoć. Često se pitamo šta i kako dalje. Za mirovno rješenje krize u Siriji je neophodno uspostaviti dobro osmišljenu logiku i strategiju poteza. Ta strategija mora obezbijediti prekid vatre, osiguranje mira i stabilnosti u Siriji i mogućnost uspostave samoodrživog i slobodnog prosperiteta te zemlje”, poručio je Gul.

On je kazao da se sirijski narod ne smije prepustiti sudbini i da iza strategije rješenja krize mora stati jedinstvena međunarodna zajednica.

“Strategiju o Siriji trebaju uspostaviti pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a, zajedno s liderima susjednih zemalja Sirije i isti subjekti bi trebali biti odgovorni i za provedbu te strategije”, zaključio je Gul.

Poglavlje VII Povelje UN-a

O situaciji u toj zemlji oglasio se i zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov, koji je rekao da se Moskva nada da će tekst rezolucije o Siriji biti dogovoren do kraja sedmice.

“Nadam se da će taj posao biti gotov do kraja sedmice, ali za to nema stopostotnih garancija”, rekao je Rjabkov.

On je u utorak o Siriji govorio i u Parlamentu, gdje je kazao da se razgovori Rusije i SAD-a o toj zemlji ne održavaju tako glatko i da je Moskva zabrinuta da je dogovor o sirijskom hemijskom oružju možda samo odložio američku vojnu akciju.

“Nažalost, moramo istaći da kontakti s Amerikancima ne idu tako glatko… i ne idu sasvim u pravcu u kojem bi trebalo”, rekao je Rjabkov.

On je prenio da američki zvaničnici “uvijek spominju da su planovi o kažnjavanju sirijskoj režima na snazi. Mi smo izvukli određene zaključke iz toga i pretpostavljamo da su prijetnje o agresiji koja krši međunarodne zakone za sada samo odložene, ali ne i u potpunosti odbačene”, prenijele su zapadne agencije.

Rjabkov je kazao da u rezoluciji Vijeća sigurnosti UN-a treba spomenuti Poglavlje VII Povelje UN-a, koja dozvoljava upotrebu strogih sankcija, ali samo kao mjeru koju bi trebalo upotrijebiti ukoliko ne bude poštovan sporazum o sirijskom hemijskom oružju.

Izvor: Al Jazeera i agencije